Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Brynet
NEG_3_2129_He_Trysil
Transkripsjon av filen #NEG_3_2129_He_Trysil
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
: 1: Det vanlige ord i Trysil er: “\[\_et bryne\]” “\[\_å bryne\]” (ljåen, øksa o.s.v.) “\[\_Hen\]” (ei) er det vanlig å si om øks- og kniv- bryner. I eldre tid var det bare “\[\_blå-hen\]” som var godt nok til det bruket. Disse brynene var av en vakker blåfarget natur-sandstein fra Rørostrakta. De siste 25 år er de blitt borte. I Engerdalen og Trysil er det senere mye blitt brukt “Rødals- hener” til øks og kniv. Namnet har det sikkert fått etter finnestedet: oppmed ei lita fjellå i herredsgrensa mellom disse bygdene. “\[\_Maskin-hen\]” kalte og kaller de bryner av kunststein som var beregnet til ljå eller slåmaskin- kniv. 2: Nå brukes omtrent bare kunststein av svært forskjellig art. Slike er å få kjøpt i nær sagt hver landsens avkrok. - De siste 5-6 år er flere og flere i Trysil begynt å bruke \[\_smergel-bryner\] til ljå, øks og kniv. Før 1890 brukte mange tryslinger å kvesse ljåen med et heimlaget bryne: et trestykke påklint sand og tjære. (se 7!) \[s. 2\] \[\_Naturlig brynestein\] fins på i alle fall 2 steder innen Trysil. a.”Rødals-hen” (se foran i 1!) b. “Trysil-bryne”, en vakker rødlig sandstein fra grensetraktene østi Lørdalen. Det meste ble nok hentet på svensk side i ei ødemark lagt langt fra folk (Bare bjørnen, jerven og elgen rusler omkring i de traktene ennå.) Her var det en nordmann som for sin levetid hadde fått tillatelse av svensker til å bryte og selge disse brynene. - Som et lite sidesprang kan fortelles at firmaet O.A. Hall, Oslo ca. 1915 forsøkte å sikre seg eneretten til disse utmerkete ljåbryner “Trysil-bryner”. Denne gamle grenseboer er død for ei årrekke attende, men brynene hans fins og brukes av mange ennå i dag. (Jeg skal gjøre hva det er mulig for å skaffe Etnologisk Gransking eksemplarer av disse naturbrynene fra Trysil til sommeren). Brynene ble brutt om sommeren og hogget til. De ble hentet med hest og slede på vinterføre. 3: De fleste redskaper slipes først på rund slipestein og etterpå kvesset med bryne. Barberkniver ble omtrent bare kvesset på ei “blå-hen”. De siste 25 årene også på ei slags amerikansk hen som de brukte olje til. 4: Ingen husker dette lenger. (skal bli undersøkt nærmere.) \[s. 3\] 5: Ikke kjent. Men slipestein tok de med seg til større utslåtter. Det vanligste var at slipe- stein sto ved huset. 6: Ljåen brukes vanligvis et arbeidsskift, 3-4 timer, før det slipes på ny. Dog varierer det sterkt med hvor steinet og tuet enga er; men også slåtte- karens evne til å kunne bryne ljåen. F.eks. en gammel Trysil-gubbe (død for ca. 20 år sida) slipte ljåen sin da han begynte slåtten og greide seg senere hele slåtten bare med “Trysil-bryne” - til tross for at han slo alene ca. 30 dekar steinet og vanskelig natureng med bl.a. mye “finn- skjegg” i enga. Navnet på denne var Per Nordvi, Eltedalen (se Trysil-boka, kommer til jul 1948, bind 2!) 7: Bryner tas med heimefra. (Artene, se 2!) De gamle brukte trebrynene kalte de enten: “\[\_brynstikke\]” eller “\[\_smekastikke\]”. Dette siste navnet tror jeg å ha hørt de fikk fra \[\_Stange\] (Hedmark). 8: Under slipinga sitter ljåen i orvet, men de sliper ofte en eller flere løse reserveljåer. Eggen holdes mot sliperen. 9: Bare \[\_langorv\] brukes. - Øvre ende av orvet settes godt mot bakken. Venstre hand holder langt framme på ljåen med et fast grep, høyre hand fører brynet med lange, bestemte drag ned og fram mot egga først på ljåens underside, så skiftes grepet, og den andre sida (oversida) brynes. \[s. 4\] 10: Koppen kalte de “brynbutt” (noen få sa også “brynstokk”. Den var av tre og delvis fylt med vatn. 11: Ikke kjent tradisjon lenger. 12: “Brynbutten” var med en krok eller rem bundet til beltereima karfolka holdt boksa oppe med. Den hang enten foran eller bak, noe individuelt, men i alle fall meget sjelden ved sida, for det var tolleknivens plass. 13: Før fuktet de bestandig med vatn enten de brukte “butt” eller ei bøtte (“brynbytta”). Men flere og flere er begynt å bruke tørre bryner. 14: Mjølet av brynet: “brynsand”. \[\_15-16-17-18\]. Ikke meg bekjent, skal dog bli nøye undersøkt.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste