Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Høgtidsmat ved familiefestar
NEG_39_8388_Ak_Kråkstad
Transkripsjon av filen #NEG_39_8388_Ak_Kråkstad
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
: A. 1: Ja. 2: Enkeltvis. 3: Bortfaller. 4: Forskjellig 5: Èn gang 6: Fløtegrøt. 7 Bortf. 8 Stentøiterrin 9 Barselsgraut 10 Kona selv 11 Mannen var ikke med. \[s. 2\] 12: De besøkende fikk traktering Ingen forskjell om det var gutt eller pike. 13: Ukjent. 14 Bortf. 15: Bare til gifte. 16: Søtsuppe kjennes ikke, men vin og kaker ble brukt. Overgangen kan vel tidfestes til de første 10år etter 1900. 17: En liten gave til den nyfødte ble brukt. En mann i 60årene forteller at han hadde fått en liten kopp. Skjeer og smykker nevnes som slike gaver. 18: Man går i barselsvisitt – har med kaker, blomster, ofte også presanger til kona og den nyfødte. 19: Man holdt barselselskap og bad inn nære slektninger og venner. 20 Ja. 21: Nei \[s. 3\] 22: Ingen forskjell i presanggivning. 23: Som før. B. 24: a) Nei. b) Ja. 25: Helst ved runde tall, men også ellers. 26: Før i tiden budne, nå sågodtsom bare ubudne ved runde tall. Ved andre tall kanskje mest budne. 27: Man gir gaver, mest blomster, om man er buden eller ikke. 28 Ukjent. For voksne: bløtkake og kringle, sjelden med lys. For barn: sjokolade og kake gjerne med lys. C. 30. Med et enkelt lite selskap for nærmeste slekt og venner 31: Konf.selskap helt alminnelig i de siste ca 40 år. \[s. 4\] 32: Slekt og venner til foreldrene. Ofte er læreren bedt og undertiden også presten. 33: Sendinger til konf. Kjennes ikke. 34: Alle gjester gir gaver 35: Nei. D. 36: Nei 37: Forlovelsesselskap kan ingen minnes. 38 Flere dagers bryllup kan ikke minnes. 39: – 46 bortfaller. 47: Flere dagers bryllup ukjent og jeg kan ikke angi noen tid for når de sluttet hermed. 48: Bryllup på hotell ganske alm. 49: Ja. 50: De nygifte får presanger. 51 Ved runde tall. \[s. 5\] E. 52: Først og fremst slekten og så dem som hørte til «beærlaget» d.v.s. grannene. Den eldste måten å be på som huskes nå, var at man gikk omkring med brev. Brevet hadde sorte kanter. 53: Gravølet varte 1 dag. Man nød ett måltid før man drog til kirkegården med avdøde. Etterpå hjemkomsten var der middagsmåltid og om aftenen et lettere måltid (kaffe og kaker). 54: Se svar til 53. Man spiste ved langbord. 55: Ukjent. 56: Middag 57: Før i tiden alltid i hjemmet. 58 Gjestene sendte «fønn» dagen i for- veien. 59: De fremsendte kaker var pyntet , og ble båret frem i en egen slags kurv, «fønnkurv». 60: Bevertning til dem som kom med sendingen. \[s. 6\] 61: Ingen forskjell på matsendingene om avdøde var gift eller ugift. 62: Flere dagers gravøl huskes ikke. Da der i 1908 ble bygget gravkapell med likhus ved kirkegården ble skikken en annen enn før. Før 1908 møtte gjestene i hjemmet om formiddagen og klokkeren møtte frem og «tok ut liket» med salmesang og tale. Nå fører man den døde fra hjemmet til kapellet 2-3 dager etter dødsfallet. De nærmeste i slekten og noe av naboene møter da etter innbydelse frem ved 2-5 tiden, og nå er det for det meste presten som «tar ut.» Når så kisten er ført inn i kapellet, drar som oftest hver til sitt, men det hender også at endel følger med til sørgehuset og får bevertning. Selve begravelsen foregår 5-7 dager etter dødsfallet. Særskilte innbydelser til denne sendes som regel ikke, men dagen blev bekjentgjort i avisene og slekt, venner og kjente møte gjerne frem i stort antall. Ved kunngjøringen i avisen står der da ofte noe slikt som: «Alle .... – er velkom ne til kaffe på Bedehuset»,. eller «.... til middag på i hjemmet», eller «... på Ski hotell.» Har der så vært middagsmåltid, følger der alltid om en 2-3 timer et kaffebord med stor oppdekning av kaker. 63: Til begr.middag har vært brukt og brukes øl (vørterøl, pils, lager) og rødvin. \[s. 7\] 64: Ja, gammeldags sending av mat har hold seg lengst ved gravøl. Hjemmebrygging av øl til gravøl ligger nok langt tilbake. 65: Se svar til 62. 66 Som besv. i 63. 67: Ja, Særlig var dette alm fra 1920årene til 1940. Da brukte man solide middagsmåltider. I de seneste år er dette gjerne avløst av et måltid med utsøkte smørbrød og kaker, og selvsagt kaffe (eller melk). 68: Ukjent. 69: Omkring 1910. F. 70 Nei. 71 Morsdagen blev nok alm. feiret. Begynte for ca 20 år siden. 72: \[-Ukjent\]. Slett ikke alm. 73 Nei. \[s. 8\] 74: Bortf. 75: Dagene er blitt kjent gj. avisene. Kråkstad 28 nov. 1953 Osc. Nordby
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste