Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Høgtidsmat ved familiefestar
NEG_39_10658_No_Bodin
Transkripsjon av filen #NEG_39_10658_No_Bodin
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
: A. Fødselen 1: Det var og er skikk. 2: Det var så forskjellig. Slektninger kom ofte i lag. 3: Ja. Ellers kunne det bli samme slags mat de forskjellige kom med. 4: De kom gjerne fem dager etter fødselen. 5: De kom bare en gang. 6: Rømmegraut \[?\] middagsmat fiskeboller kjøttkaker fleskepanne- kaker. ( Nå er det mest kaker) 8: Maten hadde de i store terriner eller fat. De kunne også sette maten i en løp eller bare enkelte ting i et knytte. 9: De sa sengemat eller barseng- mat. 10: Det var nok helst kona sjøl som gikk med sengematen. 11: Mannen kunne være med kona si dersom det var til slekt hun gikk med mat. \[s. 2\] 12: Sendingsfolket fikk traktemang kaffe og vafler og kaker. Traktemanget var det samme enten det var gutt eller jente. 13: Det var visst noen steder de sa sengematkomme. 14: Nei. 15: En gikk til alle. 16: Til for ca 15-20 år siden. 17: Ja en liten gave kunne bli gitt f.eks. et par strømper en hue eller et par sokker. 18: Gaver brukes vel nå også. 19: Ja. De som var med var fadre- ne og familien på begge sider. 20: Nei. 21: Nei. 22: Nei. 23: Det er ikke slik nå heller. B. Fødselsdag. 24: Fødselsdagen ble feiret både for barn og voksne men i for- holdsvis beskjedne former. 25: Det er så forskjellig. 26: Slekt og venner ble og blir bedt. Det hender også at ubudne kommer for å gratulere med dagen særlig dersom det er folk i ledende stil- linger som fyller år. 27: Der er skikk å gi gaver på fødselsdagen. Det er som regel budne gjester som gir gaver. Men også andre ikke budne \[s. 3\] kunne slå seg sammen og gi en gave til en høgt agtet mann eller kvinne f.eks. en forening et lag el. l. 28: Nei. 29: Det er kringle bløtkaker med eller uten lys , andre kaker, kaffe og sjokolade. e. Konfirmasjon. 30: I våre bygder var det slik at konfirmasjonsforberedelsen ble holdt på kirkestedet fire eller fem veker i sammenheng om sommeren \[?\] høsten, slik at konfirmasjonen ble holdt først i juli eller sist i juni. Presten underviste da gjerne om formiddagen og klokkeren om ettermiddagen. De konfirmanter som ikke komme hjem og det var de fleste ble innlosjert på kirkestedet – og var bare hjemme i helgene. Det kunne ofte være mange konfirmanter innlosjert i samme hus. Konfirmasjonn- lørdagen reiste så foreldrene til kirkestedet og konfirmasjons- festen ble holdt i de hjem der de kon- firmantene bodde. Når så slekt og venner kom til kirken konfirma- sjonssøndagen ble de bedt på kaffe før de gikk i kirken. Dett i Skjerstad i Salten og sikkert mange andre steder i Nord Norge. Konfirmante- \[s. 4\] ne gikk i prosesjon fra prestegarden til kirken med prest og klokker i spissen mens klokkene ringte. 31: Ja, se nr. 30. Etter de kom heim konfirmasjonsmandagen hadde de ofte selskap om kvelden. 32: Slekt og venner ble bedt også læreren dersom det høvde så. 33: Nei. 34: Ja. De som er budne gir. Også andre slektninger og venner som bor langt unna og som derfor ikke har høve å være til stede. 35: Laks – og eller steik til middag. Dessert. D. Bryllup. 36: Ja. Forlovelseskalas. 38: Bryllupsaften når gjestene kom, var det graut gjerne rømmegraut, kaffe med vafler lefser og gomme i midnattstida til køys i midnat- tstida i flatsenger over hele låvegolvet (om sommeren). Om høsten var det vel oppe på loftet de la seg i flatsenger. Bryllupsdagen : frokost i nitida, da var det lefse og gomme i masse- vis og annen mat. Det var å ro eller seile til kirkestedet, og veien var lang ofte. Derfor måtte en ha kirkemat med seg kaffe kokte de på Skjerstad. Til middag var det fiskeboller steik og sviskergraut til dessert. \[s. 5\] Kaffe med kaker i sekstida om ettermiddagen. Til kvelds var vel tørrmat. 2: bryllupsdagen hadde de gjerne rester etter første dagen. De kunne også ha fersk uer til middags. 39: De hadde gjerne med seg et fat eller en tallerken gomme. Den skulle helst være lys med rosiner i og strødd med kanel. De kunne også ha fløyte med seg. 40: Ja. De hadde heimsmør som var krina: krota med trespader. 41: Det hendte nok dersom det var fattigslig for brudfolket. 47: Det må være ytterst sjelden. Nå har de bryllupene en lørdag en. helst. 48: Det hender ofte en har bryllup på hotell. 49: Det kan hende nå, men det hendte aldri før i tida. 50: Var det ikke bryllupslag, var det ingen bryllupsgaver. 51: Det var er litt forskjellig. E. Gravøl. 52: Slekt naboer og venner. En bad dem muntlig. Kona og mannen fra hver gård ble gjerne bedt. 53: En dag. Måltidene var frokost, middag og kveld. 54: Der ble servert ved langbord. 55: Vites ikke. \[s. 6\] 56: Nei. 57: På bedehuset. 58: De hadde sendingene med seg. Det kunne være melk gomme en kjøttrull 59: Nei. 61: Det var ingen forskjell. 62: Nei. 65: En har frokost så gravferden, middag og kvelds etterpå. 66: Der nytes ikke alkohol. 67: Nei. 69: En begynte å avertere dødsfall i avisene for ca 30-40 år siden
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste