Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Ølbrygging
NEG_35_8938_Ak_Nordre Høland
Transkripsjon av filen #NEG_35_8938_Ak_Nordre Høland
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: Nei. Er nå helt forlatt. 2: Ble slutt omkr. sist århundre skifte. 3: Ble slutt visstnok bare av den grunn at sirupsøl er langt enklere å fremstille. 4: En kokte en passende blanding av vann og sirup, og efter avkjøling til passende temperatur ble tilsatt gjær i passe mengde for å få "styrke" efter ønske 5: Mange lager fremdeles hjemme- brygg (Tomtens). 6: Vel mest til jul. Mange lager også til sommerdrik 7: Maltlegging, tørking og grøping av maltet ble vanlig utført av karfolk. Selve bryggingen ble utført av kvinnfolk 8 Husmoren var som regel opp- lært i bryggingen og foresto denne. 9: Som regel brygget hver for sig. 10 Var alminnelig til jul. (Ikke andre tider). 11 Var visstnok alminnelig å \[s. 2\] brygge 1 tønne øl (Øltønnen var oftest mindre enn 150 liter) 12: Ble ofte slik at en væsentlig del av ølet ble igjen til våren - og ble da ubrukelig 13: Maltet laget de selv 14: Hvis vedk. selv hadde følgende 3 sorter korn, ble visstnok helst brukt 1/4 rug, 1/4 bygg og 1/2 havre 15: Ble brukt alminnelig bra korn. 16-19. Ble benyttet en bordlem med passe høi ramme omkring - ofte en gammel dørkarm. Her ble kornet lagt i jevnt tykkt lag - visstnok omkr. håndsbredde tykkt - fuktet med vann og plasert på et passe varmt sted, oftest i fjøset 20: Ble bredt kle over 21-22. Ukjent her. 23: Groen be godt og vel lang som kornet. 24: Maltgroen. 25: Visstnok bortimot 1 uke 26: Har ikke fått opplyst at groen ble skilt fra. 28: Maltet ble tørket pa kjone - et hus i to etasjer, overkjone og underkjone. I underkjonen var ovn gjort av stein- heller. Her ble fyrt. Her var liten høide under loftet - såvidt mannshøide. I loftet var en åpning i husets lengde- rettning, ca 20 cm bred - med 1 bord satt på kant på hver side - midt efter huset og rett over ovnen, her gikk varmluften opp. Ca 1/2 meter opp for denne åpning \[s. 3\] og i rettning med samme - innfelt i begge endevegger - var en tykk stokk (kalt "Bjørn") med nedfeldt spor (eller plan) på begge sider. Langs begge langvegger var tilsvarende spor innfelt i veggen, litt lavere enn i Bjørnen. Her ble lagt "Spili" (tykk l.) med anlegg i hver ende - d.v.s. i Bjørnen og i langveggen. Dette Spili besto av ca. 2 cm. tykke og en ca 8 à 9 cm brede bord lagt med ca 1 cm. åpning mellem hver. Oppa dette Spili ble det grodde maltet lagt til tørking. Tørking av malt tok i alm. 1 à 1 1/2 døgn Korn til mjøl ble i eldre tid også tørket på kjone. Likeså tørking av lin. Over-kjonen var ca 1 meter lenger enn under-kjonen - var utbyggd på den siden hvor inngangsdøren var - dette for å ha plass foran tørke- innretningen. Kjonen var plassert i bakkeskrent for såvidt mulig å ha vannrett inngang til overkjonen og desuten en lun plass for under- kjonen og fyringen. Inngang til underkjonen var under ovenfor nevnte utbygg 31: Skulde nærmest hva vi vil kalle for grøpes 33: Vites ikke å ha vært alminnelig. 34: Folk her i bygden kjøpte humlen i Christiania 37: Ukjent her. \[s. 4\] 38: Rosten, bryggekaret og øltønnen med "tretta" (trakt) (for å få tømt ølet i tønnen) 39: Mest alminnelig med bruselåg. Har ikke fått opplyst at det ble brukt svovl. 40 Ble brukt bruse (einer) og trestikker vel mest alm. av gran, lagt på skrå ned mot tapphullet og oppå ble lagt rughalm 41: Tapphullet var på framsiden. Her var kran av tre. alm. kalt "Ture" som ble stengt med "tappen" som ogsa var gjort av tre 42-60. Spørsmålene har jeg forelagt mange av de eldre her i bygden. Jeg har ikke kunnet få noe tilfredsstillende svar. Jeg forstår det slik at fremgangs- måten her i bygden visstnok har vært følgende: Maltet ble hatt opp i rosten - oppå rughalmen - så ble jevnlig skvettet kokhett vann med en øse over maltet. Dette ble holt på med - og vørteren som rant ut av rosten ble oppvarmet og skvettet over på ny flere ganger - intil en fant at det ikke var mere å få ut av maltet. Vørteren som skulde benyttes til vørterkake fikk en ekstra koking for å bli tykkere 61: Melkevarm (ca 35 º C) Hadde karet stående inne i eldhus mens det "gikk" (gjæret) 63: "Gang" Ble så langt tilbake som noen har hørt omtale her kjøpt på bryggeriene til hver brygging. \[s. 5\] 65: Ble tildekket med et rent klede 66: Til det ikke hørtes susing lenger 67 Det dannet sig små bobler oppå og hørtes susing 72 Var visst nok at det sluttet med å dannes bobler 73: Å skake opp ølet 81: Ble mest alminnelig lagret i kjelleren Ble vissnok mindre godt efter et par måneders tid
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste