Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Ølbrygging
NEG_35_7663_Øs_Trøgstad
Transkripsjon av filen #NEG_35_7663_Øs_Trøgstad
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: Nei 2: Det ble mindre efterhvert fra \[?om\] 1900 og under første verdenskrig ble det helt slut p.g.a. forbud mot å bruke korn til malt. 3: Grunden var meget den, at det var et veldig stort arbeide å brygge øl, den yngre generation lærte det ikke, kjørlene ble ødelagt og det var mye lettere å kjøpe øl. 4: Det brygges fremdeles øl av sukker og sirup. samlet brisk med mye bær på, kokte låg og tilsatte sirup. 5: Ja, Tomte-øl er ennå i bruk. 6: Helst til jul. 7: Mest for kvinner, som utførte selve bryggingen, mens menn satte bygg i støp og tilså dette under groingen. 8: Ja, her i bygda Maren Gammelgård, som brygget for oss og endel andre. 9: Hver familie for seg. 10: Alltid til jul. Enkelte steder også til påske og til slåtten. \[s. 2\] 11: Nei. 12: Man hadde gjerne øl fra jul og til henimot påske. 13: Nei, maltet ble laget på stedet. 14: Skulde øllet være riktig godt, bruktes bare bygg - \[?"homlekjyn\] - eller blanding av bygg og havre eller bare havre. Noen særskilt åker- flekk kjenner jeg ikke til. 15: Nei. 16: Lagt i bløt i en sekk i bekken eller brønns- \[?råken\]. 17 Etpar døgn. 18: I særskilt "maltkarm" eller i \[?kjærrekom\] ca 1/2 alens tykkelse. 19: Det vet jeg ikke 20: Ja, et klæe eller sekker. 21: Ja. det ble rørt i maltet, gjerne med hændene. 22: Vet ikke. 23: Når det var grodd, så det hengte sammen som en torve. 24: Vet ikke 25 Ca 3-4 uker. 26 Nei 27 Nei, den tørket kort på tjona. 28: 29 På tjone, på samme måte som korn til mel. 31: Det måtte være meget grovt, kornet delt i 3-4. Det ble malt på særskilt \[s. 3\] maltkværn - en håndkværn. Disse ble efterhvert ødelagt og det var også en grund til, at det ble slut med bryggingen. På møllene blir det nemlig altfor fint, selv på sammalingskværn. 32: Vet ikke 33: Enkelte steder, men ikke almindelig. 43: Humlen ble dyrket på gården. 35: Det var vel først i de senere år, at man kjøpte humle, helst vilde man ha hjemme- laget. 36: Vokste gjerne i stueveggen eller ved - inn- gangsdøren, ble høstet, når den var moden og tørket inne. 37: Brukes ikke her. 38: Maltkar, hvor maltet ble mesket, rostekar, gjerne på ben, med tapp og ture, bryggepander, øltonde og stor tretrakt når øllet skulde skakes op på tøndene. 39: Med briskelåg, kokende varmt, så det dampet av det og lagt sekker over, så dampen blev i kjørrelet. 40 I rostekarret ble lagt en halmring rundt, så et stykke tre tvertover bunden med nedskårne hakk. \[Figur. tegning av hvordan hakkene var\] i hakkene ble lagt kjepper av gran (det måtte ikke være furu) som nådde ned til kanten av karret og altså var lengst på mitten, derover ble lagt brisk og tilslutt rughalm. Det var en kunst å legge rosten riktig. 41: På framsiden, med tapp og ture. \[s. 4\] 42: Bare briskelåg. 43: Helst med mye modne bær. 44: Maltet ble mesket i særskilt kar - maltkar med briskelåg og først silt i rostekarret. 45: Mask, å maske. 46 Vet ikke. 47: Stod fra om kvelden til ved 2 tiden om natten. 48 Ja. 49: Først kokt. 50 Vet ikke forholdet. 51: Ja 52: Vørter 53: Den skulde renne sakte, tappen ble ikke tat helt ut av turen. 54: Den ble slått op i bryggepanden og igjen helt over rosten, dette ble gjentatt flere ganger og så ble det smakt på vørteren, om den var passe, den skulde være søt og ha utpreget smak av malt. 55: I en avskjæring, derfra over i bryggepanden. 57: Endel av vørteren ble - iallfall i mit barndomshjem - tatt av til de herligste vør- terkaker. Jeg har også hørt om, at en høisætetavle til hver jul ble smurt over med vørter (som en slags fernis). 57: Ja, flere ganger og tilslut med homlen som lå i en tøispose. 58: Ble den lenge kokt med humlen, ble øllet sterkt og litt bittert. 59: Mark. 60: Til kreaturmat. \[s. 5\] 61: Melkevarmt, målt med termometer. \[-62\]. Gjerne i bryggerhuset, eller hvis dette var for koldt, i et rom ved siden av. 62: Vet ikke. 63: Har aldrig hørt annet enn "ganggjær". 64 Løst op i vørter og måtte gå op, før den ble helt i øllet. 65 Med et klæe. 66: Ca. 12 timer. 67: Gjæren begyndte å flyte op. 68: Fløttgjær, men noe særskilt navn på den, som sank tilbunds har jeg ikke hørt. Begge deler ble lagt ganske tynt utover et trau til den var helt tørr. Da opbevaret til neste gang. Men endel av gjæren ble brukt til vørterkakedeigen. 69: Opbevaret tørrt i en krukke. 70: Nei 71: De lånte ofte av hverandre. 72: Vet ikke. 73 "å skake op". 74: Nei 75: Nei 76: Nei 77: Vet ikke, det var ikke almindelig. 78 Nei 79: Nei. 80: Ikke helt op. \[s. 6\] 81: I kjelleren. Det kunde holde seg godt i etpar mndr. Senere begyndte det å surne. 82: Nei. 83: Helst litt mørkt brunt og klart. Hvis maltet var for finmalt, ble øllet grumset. 84 Nei 85 Nei 86 Ja. 87: Det kjenner en ikke til. 88: Nei. 89: Nei, men det foregik gjerne om natten. 90-98. Dette kjenner en ikke til. 99: Ja, gjerne til jul. 100: Ja. 101: Honning (gjerne skogshonning) og vand ble kokt sammen og når det var passe avkjølt, tilsatt gjære. Sirupsøll ble aldri kaldt mjød. 102: Vet ikke 103: Ja. Trøgstad 7/3 - 53. N. Parr Mellbye.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste