Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Ølbrygging
NEG_35_7485_Ak_Kråkstad
Transkripsjon av filen #NEG_35_7485_Ak_Kråkstad
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: Nei, helt ukjent. 2: Brygging av \[\_maltøl\] har nok sluttet omkr. århundreskiftet 1900 eller noe før. Jeg kom som seksåring hit til bygden i 1897, men har ikke sett noe til eller hørt om brygging av maltøl her. Gårdbr. Svend Østby, innfødt Kråkeling høyt oppe i 60 årene med interesse for historie og tradisjoner, er enig med meg i at brygging av maltøl tok slutt noe før 1900: Han kan dog fortelle om en, stasjons- mester Fasting (stril), som fortsatte hermed til sin avgang omkr. 1912. Da det ellers var slutt med det hos det alm. bygdefolk, kan S. Østby ikke erindre hvordan bryggingen foregikk. 3: Årsaken til at bryggingen sluttet var (etter Østbys og andres mening) at folk likte bedre det kjøpte øl, man sparte arbeide, under all bykjøringen av landbruksprodukter til Oslo fikk kjørerne smak på byølet, særlig bayerøl. Innflytelse fra forskell. organisasjoner er \[s. 2\] temmelig utelukket, da avholdsorganisa- sjoner ikke har eksistert her i bygden og heller ikke andre foreninger med avhold som formål. 4: Brygging av sirupsøl med eller uten humle har vært drevet og drives nok noe ennå. Man kokte sammen sirup og vann med sukker og hel inge- fær, hel nellikk ble lagt nedi væsken i en pose og helt til slutt gjær. Her gis en gammel oppskrift på sirups- øl: 15 l. vann, 1 fl. bayerøl, 1 kg farin, hvorav omtr: 1 skje brunes til farve. Bland- des sammen kaldt og tappes på flasker med en gjærbite stor som en ert på hver flaske. Settes bort 3-4 dager. 5: Øl av "Tomtens" hj. brygg brukes. Min hustru lager et helt fortreffelig, velsmakende og sunt øl av "Tomten", men man kan også bli servert hjemmelaget øl som er mindre enn godt. 6: Det er, såvidt jeg kjenner til det, bare til jul at man lager øl på den nye måten. \[s. 3\] Da tradisjonen om den gamle hjemme- brygging er såvidt utvisket som den er, må besvarelsen av dette og de følgende avsnitt bli ufullstendig. Jeg holder meg til hva hr. S. Østby og gbr. M. Ruud (80 år) har kunnet fortelle. 7: Arbeidet med å skaffe malt og sørge for groning og maling falt på mannfolkene, mens resten, i henhold til den vanlige for- deling av husarbeidet ble overlatt kvinnfolke- ne. 10: Såvidt vites bare til jul. C. 13: Da bygg vanligvis ble dyrket på gårdene laget de iallfall i eldre tider maltet selv. I den senere tid ble nok noe kjøpt ved bryggeriene. D. \[-Hr.\] 34. Hr. Østby kjenner til at der ble dyrket humle i bygden. 37: Bær av \[\_einer\] ble brukt. E. 38 Navnet \[\_roste\] eller rostekar er kjent. Østby minnes at karet hadde 3 ben og tapphull på siden ved bunnen. \[s. 4\] 45: Ordet \[\_meske\] er kjent. 38: At der ble bredt et åkle over er sikkert. (Jeg så det som smågutt på Nordby i Våler omkr. 1895: 56: Medisinsk bruk av vørter ukjent. F. 69: Erindringen herom temmelig usikker. De foran nevnte personer mener at gjæren ble \[\_tørket\]. 76: Stm. Fasting serverte øl på venteværelset. G. Tør ikke besvares. H. Mjød. 101: Det huskes at man laget mjød av avfallet fra bikuben, men om fremgangsmåten er erindringen usikker. Man kjenner \[-\_ikke\] til at øl av sukker eller sirup ble kalt for mjød. Mjød som medisin - ukjent 103: Mjød ble regnet som kvinnedrikk. - o - Kråkstad 2. jan. 1953. Ærbødigst Osc. Nordby
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste