Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Ølbrygging
NEG_35_7328_Øs_Askim
Transkripsjon av filen #NEG_35_7328_Øs_Askim
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
A. 1: Nei - ikke maltøl. 2: Det ble slutt omkring 1910. Men tradisjon om det er ikke borte. 3: Det ble slutt fordi det var for tungvindt og tok for meget tid. 4: Det er fremdeles vanlig å brygge øl av sukker, sirup og enebær. Først kokte en brisken og avsilte den, tilsatte en sirup og sukker, avkjølet til "melkevarmt" og satte til gjær og lot det stå og gjære - ett døgn. Så ble det "skaket opp", dvs. å tappe på flasker. 5: Det er nokså vanlig med Tomtebrygg. 6: Især til jul, og ellers til festlige anledninger \[\_B\] 7: Husfaren laget maltet og ved brygging\[-en\] laget mennene i stand "rosten" ellers var det kvinnene som forestod brygginga. - husmoren - de andre var håndlangere. 8: Det var ofte husmannskonene som hjalp til, og de var flinke. \[s. 2\] 9: Det var ikke vanlig at flere familier slo seg sammen. 10: Til jul, påske, bryllup, begravelser og andre store anledniger og til slåtten. 11: Gjerne en tønne - 12: Det varte gjerne ikke så lenge, men så lenge en hadde , trakterte en tilfeldige gjester. \[\_C.\] 12: Nei - det var vanlig å lage det selv. 14: Til malt bruktes alltid bygg. 15: Det ble brukt godt bygg. 16: Litt forskjellige måter. Enkelte tok en sekk bygg og senket ned i en balj med vann og lot det stå natten over. Siden slo en det bløte kornet i vide kasser (karmer) og lot det stå i stallen eller et annet sted hvor det var passe varmt. Andre hadde kornet i tett trekar, fuktet og lot det stå og gro i stallen (la over et klede). 17 Det skulle stå til gropiggen var passe lang - en 3-4 cm - 18 (Se ovenfor) 19 Det var forskjellig. 20 Ja - 21: Nei. ikke det en vet. 22: Bortfaller. 23 Så på groen. 24: Gropiggen 25: Etter som tempraturen var. 26: Det var ukjent å fjerne gropiggen \[s. 3\] 27: Ikke det en vet satte den vond smak. 28: Maltet ble tørket på kjona. 29 I eldre tid tørket en alt som kom på kjona, men en fortsatte med å tørke maltet der etter at en hadde begynt å tørke kornet på mølla som skulle males til mel. 31 Ikke males fint, maltes grøpkvern. 32: Kjenner ikke til at man blandet i halm. 33: Det var vanlig å lage så meget malt at en kunne brygge flere ganger. (\_D\] 34: Det var vanlig her å kjøpe humle i butikken 35: Bortfaller. 36: - " - 37: Særlig einer ble brukt til å sette smak på ølet. E 38: Rostekaret, en stor gryte, en avskjæring. 39: De ble vannet og skurt med sodavann og siden grundig vasket med briskelog. 40: Som sil i bunnen brukte en ofte en stor slev som det var såret hakk i kanten på. eller en tok en planke- stump og satte noen pinner i \[Figur. Tegning av plankestubb med pinner\] (rostetreet) over rostetreet la en en halmvisker. De måtte legges fint, med stråene en vei. Over halmen et tykt lag brisk. Ikke noe spesielt navn. Det kaltes å legge rosten. 41: Tapphullet var på siden. Stengte med tapp 42: En brukte både vann og einerlog. helst brisk med mye bær på. 43 Nei. 44: En kokte maltet først i vann \[s. 4\] så øste en det opp i rosten, og siden holdt en på å øse over enerlog. Einerlogen ble silt i rostekaret. 45: Ikke noe spesielt navn. 46: En så og smakte på vørteren, og spedde på med einerlog til en fikk det kvantum en vill ha. 47: Et døgn eller så. 48 Ja. 49: Se 44. 50 Til en fikk passe blanding. 51: Ikke så lenge. 52: Vørter. 53: Smått. 54: Smakt på diskutert. Brun og passe sterk og søt. 55 Tappet i en holk. 56: Den første, den tykkeste og beste ble tatt av og brukt i vørterkake- deigen. 57: Som regel kokte en ikke vørteren opp flere ganger. Humlen ble lagt i en pose og kokt og lågen øst opp i rostekaret. En kjøpte gjerne humle for en 20 - 25 øre. I en holk. 58: Ølet ble svakt eller sterkt etter som en helte over meget eller lite vann. Det første kaltes vørter. I gamle dager lot en masken bli stående i rostekaret, og så helte en ove kalt vann, og fikk et tynt øl - spøsøl - dette ble brukt til spøs- ølvelling - som var meget allminnelig - 59: Mask. 60 Masken ble bare nyttet til dyrefor. \[s. 5\] \[\_F\] \[\_61.\] Ølet skulle være "melkevarmt" eller ha kropstempratur - En kjente med fingeren om det var passe varmt. Karet stod i kjøkkenet. \[\_62\]. Når de ble for sterkt avkjølt, dekket en godt til med klær og fyrte i ovnen langt utover kvelden. 63: Gjæren kaltes "gang" senere gjær. 64: Gjæren ble oppløst i vørter. Lunken - 65: Med klær. 66: Det stod som regel et døgn. 67: En hørte det suste - 68: Bunngjær og toppgjær. Bunn- gjæren ble gjemt til neste gang. 69: Den ble oppbevart i en tre- bolle, enkelte brukte også å smøre gjæren utenpå en ujevn trestokk som de oppbevarte på stabburet. 70: Nei - ingen forskjell. 71: I eldre tid var det å låne - i de siste 50 år har de kjøpt. 72: En smakte på det, og når det var passe sterkt, avbrøt en gjæringen ved å avkjøle det. 73 Det fyltes på tønne. Kaltes å "skake opp" ølet. 74: Huset folk smakte på ølet, men ellers ingen andre sermonier. 75: Naboer fikk smake når de kom innom, men ble ikke budsendt. 76: Nei - ingen gilde. 77: Brygge sammen var ikke vanlig. 78: Ølet måtte spares til julen eller den anledning det var brygget for \[s. 6\] 79: Ja, især i julen. 80: Nei, en håndsbredd fra spunset. 81: Lagret det i kjelleren. Det holdt seg så lenge det var noe igjen. 82: Det måtte stå på et kjølig sted om sommeren. G. 83: Det skulle ha en fin brun farge. 84: Nei 85: Ja, en matte undskylde seg hvis ølet var blitt for svakt, 86 Særlig juleølet skulle være sterkt og godt. 87: En kunne være uheldig med bryggina, men ellers ingen overtro. 88: Nei - har ikke hørt om det. 89: Nei, bare når en ikke hadde tid om dagen. 90: Bare for at det skulle være varmt inne - "Ikke så mye flukt i dørane". 91: Nei - 92: Bort faller. 93: Nei. 94: Bort faller. 95: Nei. 96: Bort faller - ukjent. 97 Juleølet skulle brygges en 8 dagers tid før jul, dagen spilte ingen rolle, men på vintersolhvervsdagen skulle en ikke brygge eller gjøre andre storarbeider. 98: Nei - H. 99. Mjød var det ikke mange som lavde, bare de som hadde bier 100 Nei. 101: Ja, en husker enkelte. Etter at en hadde fått ut det meste av honningen \[s. 7\] ved å varme vokstablene, tok en og la vokstavlene i vann. Etterpå silte en fra vannet, og siden var det samme fremgangsmåte som ved vanlig øl- brygging. Øl av sukker og sirup ble ikke kalt mjød. Det var sirupsøl. 102: Nei - ukjent. Ansåes bare som godt drikke. 103: Ja.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste