Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Fisk i kosthaldet
NEG_27_5544_Øs_Askim
Transkripsjon av filen #NEG_27_5544_Øs_Askim
Kort rettleiar
metadata
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: Nei - 2 Bortfaller 3 Kjøpte fersk sild. Kom fiskehandler som kjørte fersk sild på kjelke fra gård til gård. begynte straks etter jul. Kjøpte noen kg. og la den ned i snøen, når det var snø, ellers stekte de den, og la den ned i krukker med talglag over. 4 Mest torsk nå. 5: Nå er det flere fiskehandlere i bygden. 6 Bortfaller. II 7. Det brukes mere nå enn før 8: Fersk ble foretrukket. 9: Her i Askim er ikke brukt mye laks. 10: Ukjent her. 11: Lake om vinteren, gjedde en sjelden gang. 12 Ikke fisket så meget at noe ble vinterforsyning. 13: Konservering av fisk svært sjelden brukt. hendte det ble saltet litt i en trebutt. 14: Ukjent. 15: Sei og rødskjær kjøpte en tørret. 16: Ferskvannsfisk ble ikke konservert. 17: Mest som kokt fersk sild ble stekt. 18: Kokte i salt vann. Saltet ikke etter den var kokt. 19: Når det skulle være en delikatesse smurte en smør på grått papir og stekte \[-den\] spekesild i stekepanne. Alm. var å mele silda på begge \[s. 2\] 20: Alle lutet fisken sjøl, laget lut av bjerke- aske. For ca 30 år siden begynte en å kjøpe ferdig lutefisk. 21: Ferskvannsfisken mest kokt, småfisk ble stekt. 22: Nei, fiskesuppe var ikke vanlig. Bruker mere fiskesuppe nå enn før. I gamle dage tok de fiskekraften og hadde mel på. 23: Nei. Sild spistes mest som salt spekesild. en gang om dagen var det meste, stekte på glo og stekt i smør i papir 25: Brukte kraft av kjøtt eller flesk, gryn (bygg) og forskjellige grønnsaker. Når suppen var ferdig, ble silden skåret opp i små biter og lagt opp i suppen. Dette var "sildegryn". laget av salt sild. 26: Fiskepudding er brukt de siste 50 - 60 år, og \[-og\] noe senere nokså vanlig. Malt på kjøttkvern og spedd opp med melk eller fløte, kanskje et egg eller to, rørt til den var som krem. Nå er det vanlig å kjøpe fiskepudding. 27: Ja, det er alminnelig. 28: Leveren ble vannet ut i edikkvann og stekte med løk, eller vannet den i surmelk og stekte den som stek. Leverbiff - brukes ennå - men sjelden. 29 Ukjent 30 Torskelever ble brukt som stekefett under krigen. 31: Nei, aldri hørt noen har lagret lever. 32: Steker rogn og melke sammen med fisken. 33 Ukjent 34 - " - 35 Ukjent på disse kanter. 36 Torskemagen bruktes til klareskinn. \[-37\] \[s. 3\] 37: Hummer (sjelden) litt krabbe og mest krebs. Kokte i saltvann. Når vannet kokte en glodrød strykejernbolt og slapp opp i vannet \[-og\] samtidig med fisken. - Det er nå nesten slutt på krepsen og lite krabbe og hummer er det også. Men det brukes en del. 38: Det brukes litt hermetisk blåskjell, men ikke fersk. \[Transkr. kommentar til svar 28. Her omtales helt klart ikke hvordan fiskelever ble laget, men lever av svin eller storfe\]
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste