Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Fisk i kosthaldet
NEG_27_5299_Øs_Spydeberg
Transkripsjon av filen #NEG_27_5299_Øs_Spydeberg
Kort rettleiar
metadata
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: Fisk som byttemiddel har det ette vårt snakk om her de siste 80 år. Her er jo bare ferskvann. Men før den tid var det enkelte som drev fiske efter abor og gjedde og så byttet bort fisken for mjøl eller annen mat - eller de solgte fisken for penger. - 2: Disse fiskerne gik runnt på gårdene og solgte eller byttet bort fangsten - eller de sennte kjerringen av gårde med den. - Om vinteren kjørte før i tia enkelte runnt med fersk sild som de solgte - "snesesild" som det het. De solgte i snesevis De kjørte runnt med hest. - Hadde henta \[-den\] silda nede ved kysten. 3: Salt sild - 1 Tønde, og 1 Våg (18 kg) tørfisk hørte det med å kjøpe på en middelstor gård hver høst. - Salte ned fersk sild ette alm. 4: Sild og Torsk, makrel og sei er de mest nytta, - alt efter tilhøve. En får ta det en kan få. Fortiden er det så som så med \[s. 2\] ferskfiskruterne; men fisk blir idag nytta mye mer enn før i tia. - 5: Enkelte kjøper fisken direkte i kassevis da helst Torsk, fersk - Det er bare om vinteren, og grun nen er at da kan en ha noe å ta av. - Ellers kan det gå lange tider uten at fisk er å få, og så faller den jo da mye billigere Flere kjøper da ilag og deler, ellers blir blir fisken saltet ned. - 6 - Ukjennt - 7: Fortiden blir det brukt noe mindre enn for endel år siden; men stort set blir der ihvertfall brukt meget mere fisk nu enn for 60-80 år siden. Fersk fisk dengang svert lite brukt. Omsetningen av fisk her er mindre god. - 8 Fersk fisk liker alle best; men akurat fersk er fisken sjelden når den er å få kjøpt her. 9: Ukjennt her - 10 - " - - " - Ferskvannsfisk. 11: Gjedde, abor, brasme, laks og mort de mest alm. 12: De meste fiske var om våren og forsommeren og en hel del av denne fisken blei hengt til tørk - tørfisk. Morten tildels salta ned; men mere sjelden. Den vart rekna for dårlig fisk ("bare murt.") \[s. 3\] Laken ble fiska om vinteren; men i mindre mende - Konservering av fisk. - A. Saltvannsfisk. - 13 a. b. c. Ukjennt her 14: - " - " 15: - " - " Ferskvannsfisk 16: Gjedde, abor, brasme ble tørka - aldrig salta - ihvertfall sjelden. - Korleis en lagar fisken til: 17: Fisken blir her mest stekt. Grunnen er tildels den at fisken "er gammel" når vi får den. 18: Fersk fisk blir kokt i opp til 10% saltblanding i vannet. Det ble nok brukt mere salt før enn nå. Ingen saltning etter kokningen 19: Fisken ble stekt i fett eller smør i pande. Salt sild tildels før "stekt på gloa". - Lutefisk: 20 Før i tia vanna alle ut lutefisken sjøl. Idag blir lutefisk lite brukt og da mest ferdiglutet hos kjøpmann. som har drevet handel med den i ca. 20 år. 21: Den tørka ferskvannsfisken ble van- net og lutet som alm. tørfisk og siden kokt. Idag blir den (sågodtsom bestandig) altid stekt eller kokt fersk. Det fiskes svert lite idag mot før av den alm. bonde. Nu er fisking blitt sport, og fisken nermest borte, hvad nu grunnen kan vere. \[s.4\] Fiskesuppe 22: Før i tia var fiskesuppe lite brukt. Nu meget nytta når fisk blir kokt. Fiskesuppe har her bare et namn. Den blir kokt helst på fersk fisk. Fiskekraften blir blanda med mjølk, og småt oppskår- ne poteter og gulrotskiver. - Av krydder muskatt og portulak og så persillegrønt eller gressløk. - Tilslut tilsettes meljamning, gjerne tilsat pisket egg. Fiskesuppe må nokk sies å vere en nermest ny rett. - 23 Gjedde og tildels brasme er nytta til (lagning) fiskesuppe. 24: \[\_Sild\] vart før i tia brukt som spekesild, og til enkelte tider av året - mest om høsten - servert enkelte steder omtrent hver dag - helst til \[?dule\]. \[-eller\] Til brødsul blir nok silden mere nytta idag en før. Nu som sursild eller stekt fersk sild. 25: Sildegryn er her en nermest ukjennt rett. - Fiskemat. - Fiskepudding har nok vert i bruk her i over 60 år. Den hørte med i begravelser og bryllup den gang. Senere er den blit en (dag- ligdags) rett) - hverdagsrett. Oftest blir den idag kjøpt ferdig. - Hermetiske fiskekaker og fiskeboller \[s. 5\] blir idag mindre brukt en før siste krig. Serskelte fiskeretter. 28: Ukjennt her 29 - " - " 30 - " - " 31 - " - " 32 Mjølke og rogn av fisk blir stekt i fett og mest brukt som brødpålægg eller blandet i fiskesuppen 33: Ukjennt. - 34 - " - 35: - " - 36: - " - " 36: Skaldyr sjelden brukt. 38: - " - - " -
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste