Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Fisk i kosthaldet
NEG_27_5270_Ak_Ullensaker
Transkripsjon av filen #NEG_27_5270_Ak_Ullensaker
Kort rettleiar
metadata
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
Saltvannsfisk Spm 1. nei ikke i Ullensaker Spm 2 det kan jeg ikke svare på, det var lite av fiske i Ullensaker Spm 3 Ein tønne eller mindre om høsten av salt.sild eller en kjøpte salt sild etter behovet hos landhandlere Jeg kjenner ikke til om bøndene her pleide å \[?gane\] sild, tror det neppe forresten Spm 4 sild, fersk eller saltet og om sommeren en tid makrel. Hellefisk bruker en av og til, ved sommerstid. St. Hans f. eks enkelte en gang laks Spm. 5 Ein kjøper nå fisken i fiskeforretningene eller av fiskebiler. \[s. 2\] Spm 6. Det kan jeg ikke svare på Spm 7. Jeg skulle tro en spiser mere fisk og fiskemat nå en for 50 år siden Spm 8 - ja det skulle jeg tro Spm 9. Laks omtrent aldrig brukt til hverdags, den falt altfor dyr selvfølgelig Spm 10 Herom vet jeg intet å fortelle B \[\_Ferkvansfisk\] Spm 11 Litt siik, gjedde brasme og litt annen fisk, men lite av det i Ullensaker Spm 12 Nei, lite av fisking om høsten \[\_Konservering av fisk\] Spm 13 " 14 " 15 alle disse spørsmål kan " 16 jeg ikke uttale meg " 17 om med noen visshet \[s. 3\] Hvorledes en lager til fisken Spm 17 helst stekt fisk, men også kokt, men i mindre grad. Spm 18 i vann og salter det litt, nå mindre salt enn tidligere Spm 19. Ein steker fisken i en almindelig panne \[\_Lutefisk\] Spm 20 Før i tida lutet en alm. sei. selv, nå tror jeg en helst kjøper den ferdig. Spm 21 Ein stekte den helst. Spm 22 Nei, den er av nyere dato \[s. 4\] Spm. 23 ja, det tror jeg Sild Spm 24 Ein brukte spekesild helst til middag, nå bruker en mere fersk sild, hvis - den er å få kjøpt Spm 25 Nei. Spm 26 nei, den ble og blir kjøpt ferdig, den hører nyere tid til f.eks etter 1900 Spm 27 ja det gjør en nok nåtildags \[\_Serskilte fiskeretter\] Spm 28 Kalvelever brukes som banket, oppskjert, griselever går oftest til leverpostei eller til skranglepølse I mine unge dage ca 1880-85 kastet en griselever, jeg vet ikke hvorfor Spm 29 Nei, alt her er meg ukjendt Spm 30 nei, jeg så det ikke på mine kanter - altså i Ullensaker \[s. 4\] Spm. 31. nei, vet ellers intet om dette Spm 32 koker den Spm 33 nei, meg jukjendt Spm 34 kjenner intet til dette Spm 35 Nei, vet intet om dette Spm 36 en kastet dem som regel vekk. Skaldyr Spm 37 Nei - ukjendt Spm 38 nei - ukjendt. 16/1 51 EB Skjelmerud \[Transkr. kommentar. Er usikker på om han skriver "En" eller "Ein", - bare en gang har han "prikk over i" når han skriver ordet, men bortsett fra prikken, er "tegningen" av ordet lik hver gang. Jeg har valgt "Ein", på grunn av denne ene prikken. Men, om det egentlig står det ene eller andre spiller ikke noen rolle for betydningen. Nedskriveren, lektoren, hver seg høyt over standard bruk av bokstavenes prikker og streker.\]
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste