Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Måltider og mat
NEG_24_6148_Ak_Nordre Høland
Transkripsjon av filen #NEG_24_6148_Ak_Nordre Høland
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
Svarene gjelder en alminnelig bondegård (Finner å burde komme med flg. forhåndsbemerkning:) I forr. århundre var her i bygden flere husmenn enn selveiende bønder. Husmennenes kår var jevnt over meget dårlige, men for- holdene var allikevel litt forskjellige. Var det et hjem med mange barn kunde ofte de økonomiske kår være så dårlige, at det ikke kan oppgis noe bestemt om hverken måltider eller matskikker - det var rett og slett mangel på mat. Fra 1820 årene var poteter og grøt og velling av uskredd havremel og vann visstnok den vesentligste del av måltidene. Så sent som ved siste århundreskifte var det knapt med mat i barnerike husmanns- hjem. - Flere som levde sine barneår i denne tid kan fortelle at brødskiven ofte måtte tas uten pålegg - og at det ofte også var knapt med brød. (Mange fra slike hjem utvandret i den tid til Amerika og er blitt rike eller velstående folk). Matsituasjonen under annen verdenskrig \[s. 2\] var ikke så verst. Litt knapt var det - en forsøkte såvidt mulig å dele den maten en hadde med slektninger i Oslo - hvis en var heldig og fikk den frem til vedkommende. Sp. 1. 5 måltider. Nå: 3-5 måltider. Inntil for 30 - 40 år siden var følgende måltider: Kl. 6 fm. føredule (utt. med tykk l.) kl 8 dule, kl. 12 middag, kl 1/2 5 eftas- væl (tykk l.), kl. 8 kveldsvæl 3: Var de fleste steder ingen forskjell. 4: I alm. likt hvis arbeidet strakk til hele dagen. 5: Middag. Var så vidt vites likt sommer og vinter. 6: Middag ble brukt varm mat. Inntil for 35 - 40 år siden ble meget brukt velling, både 1 og 2 ganger daglig (denne var varm). 7: På enkelte gårder - med stort kosthold (mange husmenn) hadde dem visstnok bestemt mat til hver dag i uken 8: Visstnok ikke 11: Omkr. år 1900 - middag: Søndag: Kjøtt eller flesk og ertesuppe Mandag: - " - - " - (rest fra søndag) Tirsdag: Pannekake og søtsuppe Onsdag: Sild og havremelsvelling Torsdag: Kjøtt eller flesk og ertesuppe Fredag: Sild " - " - Lørdag: Byggmelsgrøt Det bemerkes at ovenn. matseddel gjelder en gård der matstellet nok var adskillig bedre enn de fleste andre steder. Var likt sommer og vinter. På de fleste gårder var velling av havremel og vann \[s. 3\] brukt både til "dule" (kl. 8) og til kveldsvæl. 15: Efter krigens slutt har kostholdet forandret sig meget - i stil med den større pengesirkulasjon de siste 4 - 5 år. (Fra år 1946) Nu kjøpes det som en ønsker sig i kjøtt- forretninger. og for de fleste slags varer også i kolonialforretninger. - Nu blir monn tatt igjen, for hvad en ikke kunde få kjøpt under krigen.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste