Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Måltider og mat
NEG_24_5735_Ho_Vossestrand
Transkripsjon av filen #NEG_24_5735_Ho_Vossestrand
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
Da var 4 maaltider om dagen baade sommer og vinter. Navnet paa maatidene var bisk, daugor, non, kelsmat, bisken, kl 8 om vinteren og kl 7 om sommeren, dauren kl 12, og non kl 4 og kvelsmat kl 9. Maten blen intatt paa same tid før og naa. 3 Klokka jek ein halv time fortare om sommaren en om vinteren før men no er da same tid vinter og sommar. 4 Hadde inkje ekstramaaltid i slakting og Tresking. 5 Hovedmaatidet var til nons. 6 Hadde ett maaltid med varm mat. 7 Om vinteren hadde dei ulike ukedager sin serskelte mat, mandag, Onsdag, og fredag vart da spist sild (seidaga). 8 Om sommeren var da inkje spist sild. 9 Kjøtt eller flesk hadde en 4 dager i uken sild eller fisk 3 dagar 10 Flatbrød vart brukt til alslgs kjøtmat. 11: Maten i eldre tiden var, mandag smørkling og suppe (brimsuppe) til daugor grøt og melk til nons sild og potete til kvels grøtt og melk. \[s. 2\] Tirsdag til biskk smørkling og suppe, til daugor grøtt og melk, til nons kjøtt og kjøttsuppe med potete og flatbrød, til kvels melk og poteter. Onsdag til bisk smørkling og suppe til dauger melk og graut til nons fisk og poteter. Til kvels graut og melk. Torsdag tel besk smør- kling og suppe, til daugor melk og graut til nons kjøtt og poteter, Fredag til bisk smørkling og suppe til daugor melk og graut. til nons sild og poteter, til kvels melk og graut. Lørdag til bisk smørkling og suppe til daugor melk og graut til nons kjøtt og potete til kvels melk og graut. Søndag til bisk flesk kjøtsupe og flatbrød til daugor melk og graut til nons raspekomle og smør til. Løyvningane etter nons maten var spist om kveldane. Da var lit for skjel paa maten om sommeren for i eldretider hadde dei inkje so mykje pottete at dei hadde om sommaren. Daa da var varmt om sommaren brukte dei soppa da er til at brota flatbrød i melk og ha spekekjøtt til. Mjølet som en bakte flatbrød og kokte graut av var avla på garden og sommale. 12 Forskjelen paa maten no og før er at dei bruka kaffe og ovnsbrød i staden for flatbrød og suppe. 13 Nasjonalmat er rømmegrøt dravl og kraatakling. 14 Makrell er brukt lit men inkje kylling. 15 Verskrigen forandret kostholdet i bygda bare midlertidegt under krigen og saa leng da var mangel paa kaffe og andre matvarer Sopp har inkje vare brukt da er brukt att turka frukt kaffetilsetna bruka dei som faar faar lit kaffi.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste