Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Måltider og mat
NEG_24_5253_Øs_Idd
Transkripsjon av filen #NEG_24_5253_Øs_Idd
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
\[Transkriptørens kommentar. Denne filen inneholder tre besvarelser\] Fru Olga Solberg, f. Brække, født paa Brække i Idd, 1883. Optegnet efter henne av fru Hilda Solberg, f. Brække, født paa Kirkebøen i Enningdalen i 1918. Fra storbondekrets. 1: Dugurd kl 6, Frokost kl 9, Middag kl 12. Eftasverd kl 16. Kvelds kl 20. No er det bare 4, enkelte steder bare 3 om vinteren. 4: Tresking et \[?esetras\]. Spiser da kl 6 1/2, kl 10, kl 1 1/2 og kl 18. 5: Middag kl 12 eller deromkring 6: Bare et, Grøt til kvelds. 7: Ja, nesten hver dag. 8: Ja, lidt. 9: 10: Til middag fladbrød og helst til sild 11: Mandag: Ertesuppe, pannekake Tirsdag: Stekt flesk, melkevelling. Onsdag: Fisk. Torsdag: Røkt kjøtt og suppe (salt) Fredag: Sild eller fisk. Lørdag: Grøt eller sild. \[s. 2\] 12: Mere grønsaker og supper og desserter i dag. 13: Mange, ikke noe bestemt. 14: Rakørret og \[?snaskegrøt\] 15: Sopp og grønsaker. Kaffetilsætning. Olga Brynildsen, f. Torgalsbøen, født der 1878. Mellomstor skogsgaard. Op kl 5. 1: Frokost, kaffe og smørogbrød. Morra- dags, kald kveldsgrøt med opkokt melk over. Middag kl 12, flesk og poteter, sild og poteter, suppe paa salt utvandet kjøtt. Gulerot og kaalrot, lidet kaal. Kl 4 eftasverd, kaffe og smørogbrød. Kveldsmat kl 8 varm rug eller bygg- melsgrøt med melk atteve. Risgrøt kunde bli til mandag middag. 5: Middagen var hovedmaaltidet. 10: Al tør middagsmat spistes paa flad- brød. 15: Det er stor forskjel paa kosten nu og før i tia. Om høsten ble slaktet sau og til jul gris. Da vanket ribbe, blodmat, lutefisk pølse med ris i, sylte \[-med\] \[?rullehall\]. Søtsuppe forekom. Til jul baktes blatbrød og bryggedes øl. Jørgen Svendsen Bokerød, f. 1892 paa Bokerød. Mindre skoggaard. 1: Kl 6 frokost, kaffe, brød og smør. Morra- dags kl 9-9 1/2, ofte grynvelling med sukker i og fladbrød (Elvekaffe for voksne). Middag kl 12., efter hvilen \[s. 3\] middagskaffe, eftasverd kl 4. Kveldsmat kl 7-8. Nu \[-ca\] frokost kl 8 efter fjøs- stellet. De som ikke er i fjøset tar fro- kost kl 6 1/2 og farer ut på arbeide kl 7, morradags kl 10. Middag kl 12. Eftasverd kl 4 1/2. Kveld kl 8. Flest maal om sommeren, om høsten drar en ind morradagsen. 4: Ved tresking begyndes kl 7 - 7 1/2 med arbeide efter frokost. Ellers samme maal. 5: Alltid middagen. 6: Middag varm mat, Til kvelds grøt, imellem suppe og velling. 7: Det var som det slompa. Søndag god suppe med kjøtt og flesk i. 8: Om vinteren mer kjøtt og fleskemat end om sommeren. 9: Flere av ukens dager kjøtt og flesk, lite og sjelden fisk, et par ganger i uka ikke vandet salt sild eller brisling. 10: Før i tia altid fladbrød til middags- maten. Ja, fladbrød til spekeflesk til morradags. Nu er fladbrød forsvundet i almindelig bruk paa gaardene. 11: Nei. 12: Paa gaardene kjøpes nu mer hermetik f. exc. og fersk makrel og sild. Før brugtes bare gaardens egen produktion. 13: Kokt kjøtt og suppe paa ku, kalv og sau. Stekt flesk og i senere aar faarikaal om høsten ved saueslak- tinga 14: Før i tia spistes ikke gaardens fjær- kræ eller skogsfugl, det solgtes altid. \[s. 4\] Bedre mat i bygden efter 1ste verdens- krig og til i dag. Paa gaardene levet de like godt under besættelsen som før eller i dag. Enkelte hushold har tatt op bruken av sopp i kostholdet. Bruk av syltede og saftede bær og frukter har stadig tiltatt i dette aarhundrede. Slik modernisering sprer sig ut fra enkeltvise kulturhjem og fra husmorskolene. Kaffetilsætningen fortsættes i bruk hos faa enkeltvise personer.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste