Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Måltider og mat
NEG_24_5110_Ak_Enebakk
Transkripsjon av filen #NEG_24_5110_Ak_Enebakk
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: Tidligere var det 5 måltider om dagen + øktekaffe. Nå er det 4 måltider, like ens vinter og sommer. 2: Før 1915 var det, Morgenkaffe kl. 6. Dugurd kl. 8. Middag kl.12. Øktekaffe kl. 2. Eftasvæl kl. 4,30. Kveldsmat kl. 8. Siden det ble bare 4 måltider spises som regel kl 7, kl.9,30, kl 13,30 og kl. 18. 3 og 4 Er ukjendt. 5: Middag er og har altid vært hovedmaltid. 6: Varme retter var i almindelighet bare til middag. 7: Rettene var ubestemt. De eneste nogenlunde regel- messige var melkegraut til lørdags middag. 8: Det var noget mere fisk høst og vår end ellers. 9: Kjøtt og flesk ca. 3 a 4 dage, og fisk ca. 2 dage u uken. 10: For en 60 - 70 år siden bruktes en masse flatbrød både til spekeflesk, kokt salt kjøtt og flesk, til spekesill til velling og til søll. Det gjaldt å spare på kakebrødet for man høstet lite rug, nesten ingen hveite men desto mere byg og blannkorn. 11 og 12. I dag brukes nesten ikke søll, lite av flat- brød, graut og velling, men meget mere kakebrød og margarin. 13: Stek er hovedret ved alle større selskaper. \[s. 2\] 14: Makrell og kjylling blir brukt her, men rakkørret har jeg aldrig set eller spist så den tror jeg neppe er kommet helt hit. Ørret finnes forresten ikke verken i Øiereren eller i noen av bygdens andre vand så vidt jeg vet om. 15: Surogatene under siste krig er nå nesten forsvunnet så kostholdet er som før.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste