Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Måltider og mat
NEG_24_5100_Øs_Spydeberg
Transkripsjon av filen #NEG_24_5100_Øs_Spydeberg
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1 Sommeren 5 vinteren 4 måltider var før de alm. - nu 4 om sommeren og 4 om vinteren enkelte 3 - " - 3 - - " - 2: Det var: Mårråmat, dule, mædda, eftasvæl og kvelsmat. I slåtten, ja somme tider i vårånna, økterbeta, når de gik ut efter middagshvila. (En kaffekopp og ei brødskive) 3: Sommeren var arbeidstida fra 5 om mårrån til 8 om kvellen. Om vinteren fra 6 til 8 om kvellen. 4: Nei - men en slakter må jo ha om ente ani en kopp kaffi før han begynner - kanskje en dram. 5 Middagen var altid hovedmålet. 6: I gamle dage var det nok ofte villing til morgenmat, med et brødstøkke eller (ei) lompe til. Det var før den tid kaffen kom. Da ovnsbrød. Til dule enkelte gange opvarmede rester fra forrige dags middag, - ellers Mjølk og brød eller villing og brød - Om sommeren ofte "søll" - (Sur mjølk og flatbrød) \[s. 2\] 7: Serskilt mat for de ulike ukedage vart ikke brukt. De eneste dage måtte da vere Torsdag hvor mange brukte kjøtsuppe, kjøtt og flesk og lørdag med sild og villing til middag. To ganger i uken brukte flere å koke suppen. Da oftest Søndag og Torsdag. 8: Om sommeren bruktes mere spe- kemat enn om vinteren. - 9: Hvor ofte en hadde kjøtt eller fisk var det ingen regel for men middagene varierte med kjøt og flesk og supper, (ærtesuppe var det vanlige) oppvarmet suppe og pannekake, stekt flesk poteter og villing eller graut. Andre dage, pølse, Klubb, Klot (med stekt flesk til) Sild (saltet) Spekemat (av flesk eller kjøtt) - denne mest brukt om sommeren. Tørket fisk og Tørfisk (lutefisk) Tørfisk og sild ble kjøpt om høsten. På en middel- stor gård - 1 tønde sild og 1 våg (18 kg) tørfisk. Forskjellig slags Villing ble mye brukt som \[?"skimal"\] til middagen eller graut. Men grauten var jo \[?"en hern"\], og ofte eneste rett til middag; men da oftest noe ekstra til kvells. - 10: Flatbrødet er det nu slut med. Det vil si de hjembakte for det finnes ingen bagstekjeringer mer. På det nermeste alt flatbrød som nu brukes er kjøpt i pakker hos landhandleren. Men til spikumat må det jo vere flatbrød, men spikumat blir nå lite brukt. "Søll" - sur mjølk og flatbrød var i gammel tid mye brukt om sommeren. - 11: Aa sette opp en matliste for en uke er ikke stort verd for kosten varierte på de forskjellige gårde mere dengang en idag 12 Idag blir det brukt saft og frukt og grønsaker i husholdningen, noe \[s. 2\] noe som i gammel tid var svert lite brukt. Desuten kjøpes det idag en hel del fersk fisk, pølser, kjøtdeig kjøtt og hermetikk til husholdning ne som før var en ukjennt ting. (for 60-80 år siden) 13: Ertesuppe med sprengt kjøtt og flesk. 14: Idag nyttes alle slags mat; men jeg har kjennt gamle \[-som\] kjerringer som ikke ville steke en hare for "da blei gryta ødelagt". De smakte ikke på slikt. Det blei solgt eller gitt bort. 15 Matsituasjonen unner anden verdenskrig var bare midlertidlig Av villing var det: Vasvilling av havre eller bygmjøl Mjølke -"- av - " - Byggryns -" - Myssmør - " - (Spissøll) Spøsøll - " - og Øllostvilling) Av graut: Vassgraut " - " - - " - Alm. til kvellsmat. før i tia Mjølke - " - " - " " - " Byggryns " - " Mysmør - " - Fløtegraut - St. Hans - og som aammegraut \[?Kneltragraut\] = var lagd av kokte oppskarne poteter, mjølk og bygmjøl. \[s. 4\] Eftasvel,n - da var det kaffi og brød - (ovns brød = (kaku) Et gammelt sleivord om kosten i gammel tid, der den var så som så, sa: "Atten gonger villing og nitten gonger graut - nå lier det te helja." - Dette var jo en overdrivelse; men graut og villing var mye brukt sammen med mølk. For all mjølk på en gård vart jo dengang mer og mindre nytta i hushaldingen. Det vart jo dengang intet solgt annet - en smør; - men det var ikke overalt at dette heller ble gjort til hver tid. - Unner treskingen om høsten vanket det dram og ekstramat - på låven. \[Transkriptørens kommentar. Ordene eftasvæl og dule er skrevet med ekstra markering av bokstaven "l" for angivelse av uttalen, "tykk l"\]
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste