Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Måltider og mat
NEG_24_4851_Øs_Trøgstad
Transkripsjon av filen #NEG_24_4851_Øs_Trøgstad
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: Før 5 måltider, nå 4 eller 5, om vinteren gjerne 4. 2: Frokost , dule, middag, eftasvæl, kvelds. Frokost kl. 6, dule kl. 9, middag kl. 12, eftasvæl kl. 4 - 1/2 5, kvelds kl. 8. Nå gjerne frokost kl. 7, dule kl. 1/2 10, middag kl 1/2 2 (enkelte bruker kaffe og en beta efter middaghvil) og kvelds kl. 1/2 7. Enkelte spiser middag kl. 11 og da sløyfes dulen og man får eftasvæl. 3: Om vinteren er middagen gjerne kl. 1. 4: Ved slakting var det gjerne en kopp kaffe om form. 5: Hovedmåltidet var og er middagen. 6, I almindelighet varm mat bare til middag, men det hender, at rester fra middagen varmes op til kvelds. 7: Enkelte dager hadde sin serskilte mat. 8: Nei. 9: Kjøtt om søndagen og en gang ellers i uken, fisk en gang i uken. 10: Det er bare få steder en nå har hjemmelaget flatbrød of kjøpe-flatbrød brukes bare til stas. Har en hjemmelaget flatbrød, brukes det gjerne til flesk og da tidligere gjerne havrebrød. 11: Mandag grøt, onsdag suppe ( sådd) salt kjøtt og \[s. 2\] flesk, torsdag samme suppe og pannekaker, fredag fisk og velling, lørdag sild, søndag stekt flesk eller kjøttkaker og risengrynsvelling. En rett som bruktes i min barndom om høsten, mens potetene var gode og og da gjerne til eftasvæl var "poteter og duppe". Det sur melk med litt salt i og kokte poteter som ble dyppet i melken. Det var stas når vi barn fik lov til å spise det sammen med folkene på kjøkenet. 12: Idag brukes sjelden salt kjøtt og matsedlen er mere variert, idet det brukes mere "kjøpemat" (kjøtt- deig, boksemat) 13: Kan ikke besvares. Men det er i det siste blit al- mindelig, når det holdes fester i bondelag o. lign. da å servere fløtegrøt. 14: Forekommer ikke. 15: Selv under krigen ble sopp set på med skepsis, nyper bruker ingen. Det ble under krigen spist mere fisk og dette gjøres fremdeles, ellers er kostholdet det samme som før krigen. Trøgstad den 2. novbr. 1950. N. Parr Mellbye
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste