Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Måltider og mat
NEG_24_4839_Øs_Askim
Transkripsjon av filen #NEG_24_4839_Øs_Askim
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: I gamle dager fem måltider + middagskaffe. Om høsten - når rugskuren begynte - var det skikk på å hvile middag, og dermed også på middags- kaffen. Nå er det vanlig med fem måltider. 2: "Moramål" det første, ved kl 6. Du\[-g\]e Duk eller \[-Duren\] Duurn - kl 9 - Meddan kl 12 - Øktekaffe kl 2 - Eftasverd eller Merefta kl 4. Kveldsmat kl 8-9 tiden. 3: Ikke annen forskjell på sommer og vinter enn hva som er nevnt under 1. 4: Ingen ekstramål. 5: "Meddan" var hovedmåltidet sommer og vinter. 6 Bare middag var det varm rett. 7: Gjerne finere søndag. helst suppemat - kokt kjøtt. 8: Ingen forskjell på sommer og vinter. 9: Ofte sild lørdag og kjøtt søndag. 10: Vanlig med flattbrød til kjøtt og flesk, nå brukes det mindre enn før. 11 Søndag: Kjøttmat med suppe. Mandag: Oppvarmet suppe og lapskaus. Tirsdag: Pannegrøt med stekt flesk. Onsdag: Bygg-grynsgrøt. Torsdag: Pannekake og flesk \[s. 2\] Fredag: Spekeflesk og flattbrød og velling. Lørdag: Sild og poteter og drakk melk til eller velling, eller flattbrødsoll. Ingen større forskjell på matstellet sommer og vinter. Grønnsaker lite brukt. For 70 år siden begynte med stikkelsbærgrøt. 12: Det brukes nå mere \[\_ferskt\] kjøtt, mere grønnsaker og frukt. For 70 år siden vanlig å spise bart brød. Smør bare hver søndag. Senere ble det brukt mye sirup på brødet. Enkelte brukte "innkok" eller mysesmør som pålegg. Brukes nå mindre grøt enn før. Det var vanlig å koke så mye grøt om kvelden, så det servertes kald grøt med varm melk på til frokost neste dag. 13: Kjenner ingen spesiell rett som var egen for Askim. Kan nevne at her spistes kråke i 1875 årene. 14: Kjenner ingen. 15: Det brukes nå langt mere å hermetisere både kjøtt og frukt, bær og grønnsaker, men en kan ikke si det en følge av matsituasjonen under siste verdens- krig.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste