Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Bordskikk til hverdags
NEG_23_5734_Ho_Vossestrand
Transkripsjon av filen #NEG_23_5734_Ho_Vossestrand
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
I eldre tider vart maten kokt i eldhuset, men etter at da kom kokovna vart maten kokt og spist inne i stuen om vinteren, men om sommeren kokte ein i eldhuset. En sat ved langbordt til alle maatider 2 Hele huslyden sat og spiste ved same bord, og nå er almendlig skik no og 3 Alle spiste paa same tid. 4 So er ikkje forskjell paa maten husbonds- folk og tjenere spiste same mat. 5 Naa ein har stue og kjøkke spiser famelien paa kjøkkenet til daglig 6 En spiser i stuen i høgtiderne og naar da var fremmede paa besøk. Tjenere og husbonds- folk og tjenere spiste altid ved same bord 7 Saalenge da var langbord og høgsæt inne i stuen hadde kvar sine visse plassar ved bordet, men no nar høgset og langbord er teke ut or stuen er da inkje visse plasser ved bordet. 8 Da har aldrig vaare skikk at barna maatte staa ved bordet og spise. 9 Husbondens plass heter inkje høgsæt no. 10 Husbondens plass er ved enden av bordet og husmori ved den andre enden av bordet. \[s. 2\] 11 Da har vaare almendeleg at vaske hendene før en gekk til bords baade før og no. Huen tokk en av. 12 Alle spiste graut av same fat, hadde og eit felles melke fat som var dreia av birkk. Man tok en togg graut i skeia og dyppet i melkekoppen grautfatet vart da lut med naar da kom djupetalerkener. So var fyrst ved kaffidrek- kengi at ein fikk ver sin drikkekopp. 13 Gryten vart aldrig satt derekte paa bordet. Varm mat vart satt paa bordet i ei stor skaal. Tilfeldige fremmede for spesse i lag med famelien - 14 Da har vaare brukt og leggja spekesild og potet i millom flatbrødstyke, spekesild var spist tre daga for veka um vinteren. Namnet var sildakling da vart spist til nons. 15: Da er brukt og ta sukerbeten i munnen og drikka kaffi til. 16 Drikka kafffi av skaalen er inkje brukt 17 Gaffelen kom i bruk for umlag 70 aar sidan eldre folk kan mennast at her inkje var gafla i bruk. 18 Knivane som vart brukte ved bordet var matkniva med eit runt dreia beinskaft med heima arbeid kniv i. 19 Hver hadde sin skjei, skjeien var inkje merkt med navn, den vart oppevart i ei bordskuffe, skjeien var laget av horn og av tre. skjeiena som me bruka no er av plett eller rustfret staal. Skjeiena vart inkje vaska for kvart matmaal men ein gang for dagen 20 Proselen og talerkener kom i bruk for ein 60. 70. aar idan, for hadde ein bordeskar som var av bøgetre. En gek over fra felles fat til dybe talerkener \[s. 3\] 21 Borduk var inkje brukt til kvardags Borduk vert brukt naar ein har besøg av fremmede. 22 Een bukar voksduk til kvardags 23 Enver kunde forsyne seg selv av den matt som var paa bordet, mate vart inkje delt av husmori. 24 25 26 Barna var i alminnelighet 2 aar naar de kunde spisse utan hjelp ved bordet da var moren som hjelpte barna ved bordet 27 Da har vaare almindeleg brukt at tygge mat til smaabarna. 28 Da har vaare brukt at lese sakte før og etter maten vart da lese høgt var da altid bona som las. Da er for da mesta slut med og lesa for maten 29 Da har altid vaar tillat og snakke ved bordet. 30 Til og læ ved bordet var upassande 31 Da var inkje forbut og syng ved bordet. 32 Var da fremmede med til bors maatte en vente til alle hadde spest 33 Dei seier altid takk for maten 34 Kom en fremmed tilfeldigvis inn under maaltidet, sa han signe maten eller velbekomme 35 Kom en fremmed tilfeldigvis innom mens en spist vart han altid beden spisse med. 36 Naa en fremmed kom tilgars fekk han mat. 37 38 En kokte altid kaffi til den som kom inum. Men kaffi kjelen var inkje paa hele dagen 39 En fremmed gjest spiser i stuen samen med husfaren og husmoren 40 Da er inkje god skekk og la sig nø at spissa.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste