Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Bordskikk til hverdags
NEG_23_5109_Ak_Enebakk
Transkripsjon av filen #NEG_23_5109_Ak_Enebakk
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: Ja på kjøkkenet. Man satt ved bordet til alle mål- tider . Var det ikke plass til alle satt en eller to av kvinnene ved kjøkkenbenken. 2: I allmindelighet både før og nå ved samme bord,på de middels og altid på de mindre gårde. Hos embedsmenn , skog og sagbrukseiere eller andre med ekstraintekt ved siden av jordbruket spiste familien i stuen og husmenn og tjenere på kjøkkenet. På en del av disse steder var det også en tredie bordsetning , håndverkere . Disse spiste enten ved håndverksbordet i kjøkkenet eller i et kammers ved siden av, kaldet håndverkskammerset. Kjøkkenerne var jo draberlig store på slike steder, men når det var henimot et snes husmenn og en flok med tje- nere så ble det ikke plass ved kjøkkenbordet til noen håndverkere og litt forskjell på kosten var det nok også til hvert bord av og till. 3: Den som lavet til maten og serverte til kara begyndte som regel å spise senere enn de andre. 4: Samme slags mat til alle ved samme bord. 5: Når det er bare en stue så spiser alle på kjøkkenet. 6: I 1800 årene spiste man i stuen Julukvelden og Nytt- årskvelden samt når det kom noen fremmede. 7: Alle hadde faste plasser. Husbonden ved øverste bord- ende. \[s. 2\] 8: Før i tiden var det mange steder dem ikke hadde en \[-stol\] stol til hver når barneflokken var riktig stor. Veg- faste krakker og lave skamler samt soffebenker og senger ble brukt å sitte på. Når alle skulle spise på en gang måtte de mellemstore barn stå ved bordet. 9: Det hette bare stolen hans far og plassen hans far. 10: Hedersplass er ukjendt nå. 11: Mannfolka vasket henderne ved brønden om sommeren og i slalden om vinteren. Har aldrig hørt at mann- folk pleide å sidde å spise med lua på seg inne i hus. Det var som regel en rekke med knagger i kjøkkengangen hvor mannfolk hengte luerne sine før de gikk ind. 12: Det eldste jeg her hørt nevne var å øse graut eller annet skimat opp i et traug, som ble satt midt på bor- det. Når alle var kommen til bords ble det helt en porsjon melk i hver enne på grautetrauget og så spiste alle derav. Senere ble det benyttet dreiede trefat, så- ledes at to og to som satt ved siden av hinanden spiste av et og samme fat. Når det gjelder fruktgraut eller annen kold graut bruktes å helle melk på grauten, men er det varm melkegraut eller vandgraut så blir skeen duppet i melkekoppen. Er det smørøie i den eller fet over (fløtegraut) pleier man å drikke melk av koppen nå akkurat som for i tiden. Kaffe kom antagelig i bruk før porselen og stentøy ble almindelig på landsbygda. 13: Maten ble øst opp. Til husets folk i et traug eller trefat, til de fremmede i en tarin, som de igjen øste til seg fra på tallerkner av tinn eller tre. 14: Er ukjendt. 15: Her tar man ikke sukker til kaffe før en er ferdig med å spise smørebrød og kaker. Deretter blir det ofte skjenket i kaffe påny kaldet sukkertår. \[s. 3\] 16: Til hverdags brukes større kopper så kaffen holler seg lengere varm , da er det almindelig å drikke av skålen,men ikke når en er borte eller det er fremmede tilbords. 16 og 18 Er ukjendt. 19 Sålenge treskeer var i bruk hadde enhver sin egen ske. Det var navn eller utskjæringer på dem så de var let kjendelige, Skeene stod i talerkenrekka hvis det også var plass for skeer der, ellers ble dem lagt i en skuf. Skeene ble vasket samtidig med den andre oppvask. 20: Ved skifte etter min tipptippoldemor i 1778 fantes det ikke porselen eller stentøy, men det var traug, trefat, tretallerkkener, tinnfat og tinntallerkkener i stort antall. Ved skifte etter min oldefar i 1844 var det også en del stentøy og porselen. Som nevn foran i nr. 12 så var det fellestraug, tomans trefat og siden en mans tallerkkener. 21: Til hverdags brukes ikke bordduk hverken nå eller før. 22: Voksduk, malte bord og hvitskurede er alle i bruk nå for tiden. Jeg tror ovenstående rekkefølge passer. 23: Det var ikke noen bestemt rekkefølge. Maten ble sat ved den faste plass enhver pleiede å sitte. 24: I forrige århundrede var det vanlig at husmoren skif- tet, Kjøtt, flesk, kakebrød og smør, men ikke flatbrød. 25: Husmoren hadde kjenskap til hvem som spiste mest. I almindelighet regnet en mere til mannspersoner enn til kvinner og mindre til barn etter størrelsen. 26: Det beror helt på de voksne , om små barn for lov til å spise selv eller om de voksne ikke tåler å se at dem søler. Alle i huset hjelper barna når det passer seg. 27: Små barn fikk melk og graut før i tiden. 28: Religiøse mennesker ber som regel stille bordbøn. Når et barn er lert til å lese bordbøn så leser det høyt. Ingen forskjell om det er fremmede tilstede. \[s. 4\] 29: Det blir snakket mere under måltidet nå end før. 30: Det var upassende å le mens enn spiste. Høylydt lat- ter ved bordet er ikke ønskelig nå for tiden heller. 31: Ved bordet ble ikke sunget andet end bordvers og særskilte sanger for anledningen; stevner og selskaper. 32: Ved kjøkkenbordet gikk enhver ifra etersom de var ferdige med å spise, ofte for å gi plass til andre. 33: De voksne takket ikke for maten til hverdags i all- mindelighet. Der som det var barn i huset pleide ofte de voksne å takke for maten for å få lært barna å takke. 34: Enkelte brukte å si velbekommen,men de var ikke vanlig. 35: Før i tiden ble det anseet som en plikk å byde enhver mat,særlig når de kom mens en sat og spiste. 36: Er den ankomne en helt fremmed blir det skjelden gjort istann eksra måltid for ham. Men er det en kjen- ning som ikke kommer til å bli til neste måltid, så blir det som oftest satt frem mat tin vedkomne. 38: Kaffekjelen bli satt på ovnen når en tror de blir bruk for den. 39: Bare når han kommer mens folk sitter til bords blir en gjest plassert ved kjøkkenbordet. Dersom husbonden er tilstede så spiser han i stuen med den fremmede. Er de en dame så sitter husmoren også med som oftest. 40: Den gamle skikk at man skall la seg nøde lengst mulig før en spiser, er nå mer og mer avlagt. 41: Er gjesten et fremmet menneske lar man vedkomne være alene mens han spiser. Er det en bekjendt blir den som oppvarter mest mulig inne, men sitter ikke ved bordet dersom hun ikke deltar i måltidet.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste