Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Bordskikk til hverdags
NEG_23_5099_Øs_Spydeberg
Transkripsjon av filen #NEG_23_5099_Øs_Spydeberg
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: På de aller fleste gårde har og blir kjøkkenet til spiserom til alle maltider. 2: Alle sat og sitter ved samme bord 3: og spiser samtidig. 4: Og maten er den samme for alle 5: Kjøkkenet er alm. nytte som spise- rom overalt som før. Det er som Nils Bakker i Trøgstad sa: "Her i bygda iter vi alle ved sømma bord untagen lensmann og presten og så døm på Sand". - 6 Kommer det fremmede tegårds er det (tildels) skikk at de skal sitte inne i "Kammerset" og da spiser ialfall husbond isammen med dem 7 Alle har sin faste plads ved bordet. Husmoren ved den ende av bordet som er nermest ovnen og husfaren i den annen ende av bordet. De minste av ungene nermest mora De eldste nermest faren -ialfall dersom de var gutter da. Tjenerne på langsiden av bordet mellem hus- bond og husmoren. Tjenestejenten nermest husmora, og gutterne nermest husbond. - \[s. 2\] 8: At barna skulle stå ved bordet var ikke alm. Men var det mange og trangt om plass hente det nok at en 3-4 åring måtte stå. Men helst sat han da på farens fang og fik mat, dersom moren hadde en enda mindre å ta sig av. 9: Høgsetet har aldrig (vert) stått i kjøkkenet og husbondens plass her har ikke det navn. - 10 Hederspladsen i en moderne stue er den plads hvorfra en har best oversyn over rommet og indgangs- døren 11 Med håndvasken var det nok så som så før i tia - helst bare te hega - lørdan. Men det kom jo noe an på arbeidet au da. Men jeg husker mor fotalte om \[?Kolle- røisen\]: en dag de drev med møk- kjøring så la han handa på grautfatet da de kom inn til middag og så siger han: "Kom nå gutter, nå er grauten passe varm". - og vaska sig? nei det hadde han ente gjort. Det er nok de siste 50 år det er blit mer mer alm. Ta luen av sig unner måltidet har bestandig vert brukt her. Ja tilmed om de sat ute og spiste Maten var var en hellig guds gave, og de gamle sa nesten altid - "i jesu namm" - når de gik fra bordet. \[s. 3\] 12: Graut suppe og all annen suppemat - skjemat åt de av felles traug, de som sat nermest. - Denne skikk opphørte for omlag 60 år siden. Men hver enkelt ved bordet had- de sin kopp. (Små dreide trebol- ler var alm.) Grauttugga vart duppa i mjølka i koppen og en- kelte bruker den skikken enda. All skjemat ble hausa opp i fat eller traug - betamaten skifta ut av husmora - ser- vert på flatbrød istedetfor tallerkener. (Denne skikk tok slutt for ca 60 år siden) Duk på bordet hører med når fremmede skal ha mat; dersom det ikke er ved kjøkkenbordet han blir plaseret - da får han ta det som det er. 14: \[\_Betamaten\] som var skifta ut på en kvart brødleiv før folkene gik til bord - (kom inn) Flatbrødet ble spist opp ilag med betamaten Det var mest som middagsmat det var slik servering - enkelte dage til dugurden. Betamaten ble lagt mellem brødbiterne og de beit av dette og spiste poteter til. Fingrene gjorde nytte som gaffel 15: De gamle bruke bestandig å putte sukkerbiten i munnen og så drikke kaffe til, og mange bruker det enda, uten at noen vil si det er upassende \[s. 4\] 16: Drikke kaffe av skålen som de gamle kaffekjerringer hadde for skikk, ler folk av idag. 17: Gaffelen kom i bruk for omlag 60 år siden - samtidig med tal- lerkener og stentøikopper kom i bruk 18 Knivene som før den tid vart brukt var mest himsmidde kniver med treskaft - hver hadde sin egen kniv og skje liggende i skuffen i kjøkkenbordet. 19: Skjeerne var oftest merket med en bokstav eller annet merke. Det var treskjeer og de ble vasket opp etter hvert måltid. 20 Tallerkener og kopper av stentøi kom som før nemt i bruk for ca. 60 år siden og de gamle traug og boller ble da satt bort 21: Bordduk ble før aldrig nytta til dagligdags - så kom det en tid 22 da voksduken kom på mote for 40 år siden og det hollt sig til siste krig. Idag er mange kjøk- kenbord hvitskurte som i gamle dage - eller det er malt. - 23 I gammel tid \[\_skifta\] husmora ma- ten før folkene kom inn til mål. Noen rekkefølge her var det ikke snakk om. 24: Brødet - kakua - ble delt i "4 kløv- ninger" smurt på og delt utskifta, før folkene kom inn. En voksen kar fik 2 firkløvninger - 1/2 brød - \[s. 5\] ei jente 2-3 skiver. Likeens ble lompe og lefse \[?skiftet te\] måls. - Brød. lompe, lefse o.lg. hørte til betamaten - skiftema- ten. Skemat vart aldrig skifta - delt ut. (Suppe, graut, villing.) 25 Jenter fik mindre en menn, halv- voksne gutter vart rekna for at de trengte mye mat 26 Når barna er 4-5 år spiser de uten hjelp ved bordet. og 6-7 år gamle kan de forsyne sig selv. De små blir det helst "ho mor" som de tyr til når de gjeller mat 27: Før den tid det var alm. tale om barnepleie efter videnskapelige metoder var det nok mer enn en gang at moren tygde maten til småbarna. 28 Det å "lese før og efter maten" - den gamle skikk er nå ikke lenger i bruk uten i religiøse hjem. Den døde bort samtidig som trauget vart tatt bort frå bordet. 29: Det var nok tillat å snakke mens en spiste, men ble mindre brukt før i tida. Idag er det jo det almindelige og taushet ved bordet er idag sjelden av det gode. - 30 Le ved bordet var nok ingen god skikk - og at synge? - Jo 31 "Mann viste \[?ette\] kjerringa var gæl,n før ho sang da ho åt." - 32 Ja det var ente god skikk "å bryte bordskikken." - \[s. 6\] 33 En skal si Takk for mat til husmora i første rekke 34 "Velbekomme" skal den fremme- de si når han kommer inn. 35: og det var da alm. skik å be ham med tilbords 36: Ja - ifall han er langveisfarende - eller hvis ikke - "blir kjelen slengt på", - somme tider. Men dette er her ingen regel (slik som over Totenbygderne) 37 Var en tilfeldig gjest kommen var det ekstra traktement 38 Nei 39 Sjelden - han skal "inn i kammer- set" og husbonden sitter ialfall sammen med ham mens han spiser. 40 Den gamle skikk henger enda igjen hos de gamle. - 41 Hvis gjesten sitter alene og spiser er det god skikk å sitte inne hos ham; men ikke slik at en sitter rett framfor ham - for "du \[?sku\] aldri telle maten i en". - det er etter god skikk. -
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste