Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Bordskikk til hverdags
NEG_23_4850_Øs_Trøgstad
Transkripsjon av filen #NEG_23_4850_Øs_Trøgstad
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: En satt ved langbordet til alle måltider. 2: Ja. Ja. 3: Alle spiser på samme tid unntatt husmoren eller hus- hjelpen som serverer. 4: Alle spiser samme mat. 5: På kjøkkenet til daglig. 6: På de store højtidsaftner og - dager spiser vel gjerne alle i stuen. 7: Faste palsser, husbonden for enden av bordet, barna nærmest, så de faste arbeidsfolk og husmennen nederst 8: Nei. 9: Nei. 10: Hedersplassen er på vertens højre side og vertinnens venstre side.. 11: Det brukes fremdeles sjelden bl. arbeidsfolk, det er bare når de har holdt på med ekstra sølearbeide. Lua tas altid av. 12: Nei, det spistes ikke av samme fat, men jeg har hørt at det var almindelig for ca 100 år siden og da av samme trau. Hver har sin kopp, tar først graut i skjeen og dypper den så i melkekoppen. Dette er fremdeles brukt, men også å drikke av koppen. \[s. 2\] 13 Gryten ble ikke satt direkte på bordet, den stod i gruen eller på ovnen og maten østes op på tallerkner. Hvis den fremmede spiser på kjøkkenet er det ingen forskjell på serveringen. I mit barndomshjem ble håndverkere sat ved et bord for seg selv og fik gjere litt bedre f. eks. med pålegg. 14: Når det var salt kjøtt og flesk, hendte det, at det kokte flesket ble lagt mellom 2 flatbrødstykker( da gjerne havrebrød). Ellers ikke. 15: Ja. 16: Nei. 17: Gaffel ble benyttet sålangt tilbake jeg kan huske, men det hendte nok, at enkelte heller brukte kniven og fingrene. 18: Nei. 19: Hver hadde sin skje - av tre - senere metal. For omkr. 70 år siden ble skjeen ikke vasket, hver hadde sin plass, gjerne på en hylle eller i tallerkenrekken. 20: Man gik over fra tretallerkner til stentøi for ca 150 år siden. Det hendte også, at f. eks. kjøtt som det ikke var saus til, ble lagt på flatbrød. 21: Til hverdags bruktes ikke duk, heller ikke nå. 22: Hvitskuret bord. 23: Husmoren delte ut maten ( skiftet) når det var f. eks. kjøtt eller fisk, ellers forsynte enhver seg og husbonden først. 24, 25. Husmoren delte tidligere ut også brød, det ble gjort en gang om dagen og lagt ferdig på et brett til hvert måltid. Hver av mannfolkene fik " kløv - ning", kvinnfolkene tykke skiver. En " kløvning " får en ved å skjære etpar skiver mitt på brødet og så kløve resten i to. \[s. 3\] 26: Omkr. 4 - 5 år. Det er gjerne husmoren som hjelper barna. 27: Nei. 28: Meget sjelden. I min barndom ( og vi spiste altid i stuen, folkene i kjøkkenet) var det gjerne en av bar - na som leste bordbønnen. Bordbøn brukes nok ennå i enkelte hjem, sjelden lest højt, men dette hender i hjem med barn. Det brukes neppe, når fremmede er til - stede. 29: Ja, det var mest husbonden som førte an. 30: Nei. 31: Ja. " Mannen viste ikke at kjærringa var gæén, før hun sang ved bordet" 32, 33. De gik gjerne fra bordet eftersom de ble ferdige og sa takk for maten ut i veiret, ikke til noen be - stemt. 34: Enkelte sa " velbekommet". 35: Nei, sjelden, men det kom jo an på hvem dette var. en nabo eller nær ven kunde man be om å spise med, men ikke fjernerestående. 36: Ja, da gjerne kaffe og smørbrød eller kake. 37: Ja og dette gjelder fremdeles. 38: Som oftest, men kjelen står ikke på hele dagen. Nå brukes det mindre, vel meget p.g.a. rasjoneringen 39: Gjesten spiser i stuen eller " kammerset", husbonden sammen med ham. 40: Ja. 41: Ja, en skal være tilstede og sitter da gjerne litt vekk fra bordet. Trøkstad den 2. novbr. 1950.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste