Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Ymse attåtfôr
NEG_11_2999_Ak_Ullensaker
Transkripsjon av filen #NEG_11_2999_Ak_Ullensaker
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
1: Røtter - nå sankes ikke røtter i Ullensaker, men i min fars tid drev husmennene litt med det om våren når det var lite høy igjen til kuene kunne slippes på beite På de større gårde ble det neppe gjort. A 1. Nei!, tror neppe det ble gjort her i bygda under siste verdenskrig heller 2: Kvekerøtter blev om våren sanket sammen og brent som ugras eller laft i kompost og nytta som gjødsel seinere. 3 nei 4 faller vekk 5 faller vekk 6 faller vekk B. Bregner (blom) 1: bregner ble om høsten enkelte steder sanket og gitt til sauene 2: kan ikke svare på det 3 en la det på en hjell eller liknende \[s. 2\] 4 det var nermest hva en kaller "vomfyll" - og ble lite brukt og det ligger langt tilbake i tida, ca 1860 antar jeg, min far brukte det nok ved de tider, det var forresten lite av det også her i bygda. 5 nei; det kjenner jeg intet til 6: det var nermest i nødår. og ble ikke brukt i siste verdenskrig. II Tang og tare A. Tang 1 nei; nødfor, lite av det også her i Ullensaker, ble ikke brukt under siste verdenskrig. 2 faller vekk 3 faller vekk \[2 og 3\] brukt lite i bygda i det hele tatt 4 5 6 \[4, 5 og 6\] blir ikke å svare på i det heile B Tare 1 2 3 4 5 \[Tare 1-5\] er ikke kjendt i Ullensaker III Annet for av planter De planter som er nevnt kjennes ikke å være brukt som for Rognebær besvares seinere \[s. 3\] IV Hestemøkk 1 2 3 \[1, 2,3\] her kan jeg trygt svare nei V Sørpefor 1: sørpe brukes nå i det hele heile ikke i Ullensaker 2 ble brukt langt tilbake i tiden ca 1880, tror jeg, og før den tid En brukte agner og hakkels av rughalm med litt simpelt mjøl på og varmt vann som en øste over hakkels eller agner, da serlig havreagner, men med hakkels I hver gard var det en gammel hakkelsmaskin som ble dratt med håndkraft, et fælt arbeid slitsomt, har selv vært med på det som ung gutt i tiden etter konfirmasjonen ca 1891 Ja før den tid også Melet var sammalt havre eller kli; hestene var gælne etter det når det var mye mjøl på. Nå er sørpe til hestene ikke brukt, en bruker nå heil havre hvor det trængs. 3: sørpefor ble ofte brukt til kua når den hadde kalvet 4: Rognebær til kyr kjenner jeg ikke til er blitt brukt i Ullensaker, men \[s. 4\] derimot er rognebær blit brukt som godt for til høns, \[.\] En legger bærene i høy og lar dem stå der til en får bruk for dem utover vinteren, de er da noe tørre, og høna liker dem godt, og de er regne for å være bra hjelpefor, og det sies de øker egglegningen også 5 Drank fra bryggeriene i Oslo \[-ble\] er blitt brukt og brukes nok framleis Den blir nok helst brukt kald. I Ullensaker er drank dog lite brukt 6 mask er også brukt nåtildags serlig i de sydlige bygder av Romerike. I Ullensaker mindre i bruk. 7: Høimo brukte en før i tida som kufor helte varmt helst kokende vann over med mel til havremel var det beste, men kli ble også brukt, når havremel ikke fandtes. VI Fiskeavfall 1: Da Ullensaker er en typisk innlandsbygd, er det lite av fisk her. Avfall av fisk, blir det således lite av, men riktig nøkterne og sparsommelige husmødre koker avfallet, og \[s. 5\] gir det til høna som gjerne tar det Den slags bruk av fiskeavfall tror jeg nok en kan kalle årvist, av folk som er litt omtenksomme og som har sparesans, men det er jo ikke \[?halle\] som har det. På de store gård blir det neppe gjort i dag. Under siste verdenskrig var det mere i bruk enn nå. 2: tørket fiskeavfall er neppe brukt her i bygda blir det meg fortalt fra pålidelige kilder 3 En koker nå fiskeavfall og har på litt mjøl og kokte poteter Det blir bra hønefor opplyses det meg av pålidelige folk 4: Dyra får både kraften og avfallet, sies der nå 5 Jeg tror neppe fersk fisk blir kokt til dyra nåtildags men salt sild er blitt brukt til kuene, og serlig ble det brukt under siste verdenskrig 6: Koking av løype ble helst gjort inne i huset, lite brukt i våre dage blir det meg fortalt
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste