Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Ymse attåtfôr
NEG_11_1757_Øs_Idd
Transkripsjon av filen #NEG_11_1757_Øs_Idd
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
Forskjellige røtter. 1: Røtter er lite eller ikke i bruk og regnes som det rene nødfor, men før i tiden meget brukt 2: Naar et jorde renses for kvæke blir røttene vasket og foret op raa. Det er godt fór for alle dyr ogsaa for hester. 3: Da Ole var en 10-12 aar tok de mye nøkk- rose i kjerna til dyrefor. Da der er rikt med nøkkeroser i alle skaustraktene, saa har det sikkert vært et attåtfor før i tiden. 4: Bar det hjem i flisekorjer. 5: De er best ferske. 6: Kveke og nøkkeroser er "bælgodt" fór. B. Bregner og blom. 1: Tar en ormestampen (einstapen) omkr. Sct. Hans, tørker og har det i laaven, saa er det som det fineste høi. Det er ogsaa hestefór. Resten fra 2-6. ukjendt. Tang og tare ukjendt. III Annet fór av planter. Rognebær ikke noe brukt, men "bælgodt" fór særlig for hest. Gives ferskt. \[s. 2\] IV Hestemøkk 1: Ikke nu, men fór for en 50 år siden almindelig brukt til grisene og lidt til kuer. Nei. 2: Rørte i kokte poteter, lidt mel paa. 3: Kokt høifrø til grisene uten møkk. Baade virkelig kokt og slaatt kokende vand paa. V Sørpefór. 1: Ja, sørpe kokes, ute eller inne som det passer. Emilie bruker masse mer, koker enerlaug inde, slaar laugen varm paa hakkelsen i krybbene, og kvistene lægges oppe paa. 2: Ja, melk er bra, men har ikke raad til det. Til sørpemel brukes det mjøl en for øie- blikket har raad og anledning at ta til og mest mulig sopemel eller avfall. 3: Slaar altid varmt i ved ved bæring og syk- dom. 5: ukjendt. 6 - " - 7: Laug paa høifrø, høimo, potetgræss, og særlig brennesle er fin, til griser og kuer. Kjøpt salt vraksild gis hel og er fin til at faa dyra hjem fra skauen om kveldene, de faar den ved grina. Bjørkeris om vinteren ætes saa at si op i baasene av kuer og sauer.
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste