Folkeforsk.no
Heim
Vel emne
Statistikk
Om
Registrer deg
Logg inn
Heim
Vel emnet ditt
Baking
NEG_4_1084_Øs_Øymark
Transkripsjon av filen #NEG_4_1084_Øs_Øymark
Kort rettleiar
metadata
sjå spørsmål
|
sjå fil
Nettleseren din støtter ikke visning av pdf
Hadde «kake» og «surbrød» 14 Hadde «gang» til «kaka». Kjøpte gang. 15: «Surdeigen» hadde dei sjølv. Baka ein gong i vika. Tok litt av deigen og gøymte til neste gong. Hadde den i eit kjørel og la litt mjøl over. Hadde vatn på etterpå så han vart skikkeleg gjennomblaut, ellers gjekk han ikkje «surbrødet» var mjelk og rugmjøl og mest vatten. 16: Såg når deien var «oppgått» Var «småpipete». Bare såg det. Best med ferskt men det låg helst nokre dagar. Dei åt forresten her brødet frå same dagen det var steikt. 17 Måtte stå litt lenger med surdei enn med vanleg gjer. Stod 8 timar. «Grisla» surbrødet og kunne ikkje ha så sterk varme til det. Tok brøda ut væta når ein grisla, og skar litt i overskorpa. La brøda bare på bordet til det \[-3\] \[s. 2\] var kaldt. 18: Nei 19: Bakaromnen var på kjøkenet. \[Figur. Tegning av peis med bakerovn. Tekst til figur: Bakaromnen i peisen i kjøken. bakaromnen i tverrsnitt\] 20 Nei 21: Bruka bjørkeved til å fyre opp i bakaromnen med. Måtte kløyvast temmeleg fin. Sette handa inn i omnen og kjende om varmen var passeleg. Det gjorde mora også. 22: Sopa omnen etterpå med ein kost av rughalm. Måtte være nøye, ellers fekk du kol i brødet. Så lenge det var noko som «dusta» og fauk inni. 23: Kunne ha litt småkaker inn i bakaromnen for å nytte ettervarmen. 24: Har høyrt at dei har steikt mellom to takker, men brukte det ikkje sjølv. 25 Brukte å «grisle» \[Figur. Tegning av grisle\] Holdt brøda på ei lang fjøl dei kalla «grisla» Hadde 3 brød på grisla. \[s. 3\] Sjå elles under 17. Grisla i bakar- omnen. Brukar lite ved Fyrte på båe sider av grisla med svak varme. Kalla det «surbrød» 26: Ikkje kokt brød 27: Nei 28: Har brødet i ei kiste eller ein kasse i kjellaren. 29: Ikkje figurkaker. 30: Nei \[Transkr. kommentar: Forskjellig stavemåte av gårdsnavn, -rød/rud\]
Lagre
Lagre og merk som ferdig
Vennligst logg inn for å starte transkripsjon
00:00:00
Gje opp transkripsjon
Transkriber ein tilfeldig
Førre
Neste